Pentru iubitorii de cărți istorice și non-ficționale, editura Meteor Press este exact ce aveți nevoie! Axându-se pe acest gen și oferind subiecte care de care mai interesante pentru amatorii genului, cred că nu greșesc când spun că veți găsi aici atât biografii, cât și o mulțime de cărți despre oameni din perioada războaielor sau a comunismului. În general, cărțile oferite de această editură sunt pentru oameni ce apreciază cărțile la subiect, tehnice și cu informații verosimile, bine documentate. Nu sunt pentru cei care citesc doar ficțiune, întrucât titlurile lor pot părea greoaie.

O viață secretă. Colonelul Kuklinski. Trădător sau patriot

Această carte ni-l aduce în prim-plan pe Ryszard Kuklinski, un polonez născut în 1930. Poate nu multă lume a auzit de el, însă cei interesați de Războiul Rece cred că îl recunosc. Deoarece tatăl său a murit într-un lagăr de concentrare, el s-a înrolat în armată și a servit Uniunea Sovietică. Datorită minții sale sclipitoare, a ajuns să facă parte din operațiuni importante și să aibă acces la informații secrete.

Doar că… se pare că Uniunea Sovietică nu avea doar simpatizanți. Astfel că, văzând cum decurg lucrurile, dar și planurile rușilor, Kuklinski își asumă un risc major și contactează ambasada americană. Devine astfel spion și cauzează daune imense Uniunii Sovietice, transmițând informații extrem de valoroase. Problema este că polonezii l-au considerat în mare parte trădător de țară… deși rușii au făcut prăpăd pe unde au trecut.

O femeie lipsită de importanță

Această carte a câștigat premiul Plutarh pentru cea mai bună biografie din 2020. Sonia Purnell descrie foarte bine viața Virginiei Hall, o oarecare americancă din Baltimore, ce intră într-un domeniu socotit ”al bărbaților” – spionajul. La începutul secolului trecut ea ajung în Europa și are un rol foarte important în Al Doilea Război Mondial.

A devenit cea mai vânată spioană a Aliaților de către Abwehr si Gestapo. Era denumită Doamna șchioapă, întrucât avea o proteză la un picior. Activitatea ei continuă ani la rândul, însă existența sa a fost uitată repede chiar și de cei pentru care a lucrat.

Din păcate, cam așa stau lucrurile în acest domeniu, și mulți dintre cei care au adus servicii importante anumitor țări sunt deseori uitați sau denigrați. Amatorii biografiilor au acum două cărți extrem de valoroase la dispoziție la Meteor Press, alături de alte apariții noi. Voi citiți astfel de cărți?

One Reply to “Recenzii Meteor Press – colecția Istorie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *