Dacă o luăm pas cu pas, ajungem la concluzia general valabilă – la baza oricărei industrii, oricărei afaceri de succes sau a unei noi invenții stau motoarele electrice. Ce le face atât de utile și puternice? Ei bine, întocmai calitățile lor – ele sunt dispozitive electromecanice ce transformă energia electrică în energie mecanică.

De transformarea în sens invers se ocupă generatorul electric – principiul de funcționare a acestor două dispozitive este aproximativ la fel, diferă doar sensul în care este transformat curentul electric. Dacă facem o mică clasificare a motoarelor electrice, ele se împart în două subcategorii – de curent continuu și motoarele electrice de curent alternativ.

Motorul de curent continuu – informații pe înțelesul tuturor

În 1873, Zénobe Gramme inventează primul motor de curent continuu prin conectarea unui generator de curent continuu la un generator de curent asemănător. El a observat că mașinăria sa se rotește și realizează în același timp transformarea energiei electrice absorbite de generator în energie mecanica pură.

Un motor electric este format din stator și rotor. În cazul celor de curent continuu, pe stator se găsesc polii magnetici și bobinele polare concentrate – ele creează acel câmp magnetic de excitație. Colectorul, cel care schimbă sensul curentului, se găsește pe axul motorului – face acest lucru prin înfășurare rotorică. Mai exact, el stimulează câmpul magnetic să execute constant o forță față de rotor.

Despre motorul de curent alternativ

Acestea funcționează după un principiu de bază, cel al câmpului magnetic învârtitor, descoperit de Nikola Tesla tocmai în 1882. Un an mai târziu a fost proiectat și motorul de inducție trifazat – așa s-au pus bazele mașinilor electrice, cele ce funcționează doar pe bază de câmp magnetic învârtitor.

Motoarele de curent alternativ se împart în alte două subcategorii:

  • Motoarele sincrone;
  • Motoarele asincrone – motoarele cu inele de contact și motoarele cu rotorul în scurtcircuit, fiind de tip asincron.

Cele cu rotorul în scurtcircuit au două tipuri aparte, mai speciale am putea spune – motoarele cu bare înalte și motoarele cu dublă colivie.

De exemplu, o mașină asincronă are o caracteristică unică – viteza de rotație este puțin diferită de viteza câmpului învârtitor, de aici și denumirea de motor asincron.

Informații extra: motoarele trifazate

Motoarele trifazate sunt mașini electrice la care turația rotorului și turația câmpului magnetic învârtitor sunt egale. Aceste motoare de sincron trifazat au stator asemănător cu cel al motorul de inducție. Rotorul însă este format dintr-o armătură feromagnetică rotorică + înfășurarea rotorică de curent continuu.

La Bmes vei găsi atât motoarele electrice de curent continuu, cât și motoarele de curent alternativ, dar și motoarele de inducție trifazată. Totalitatea motoarelor disponibile au o putere cuprinsă între 0.09 și 400 kW. Dacă ai nevoie de informații extra, poți contacta echipa Bmes – experiența de 24 de ani în domeniu îți atestă că membrii sunt pregătiți să îți răspundă la orice fel de întrebare.

Bmes este un furnizor de încredere – mereu au un stoc bine pus la punct pentru a acoperi o gamă vastă de cerințe. Accesează bmes.ro și convinge-te de profesionalismul lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *