Chiar dacă nu am mai apucat să scriu nimic în ultima perioadă, să știți că de citit nu m-am lăsat! Am preferat să fur măcar 10-20 de pagini în fiecare seară, indiferent de gradul de oboseală (după 12 ore se cam adună ceva), dar să reușesc să mai termin ceva cărți bune și foarte bune. În categoria foarte bune se încadrează și Mythos – Miturile Greciei repovestite. Aceasta este un fel de Legendele Olimpului, dar abordate în alt stil. Am comandat cartea de la Libmag și m-am bucurat de lumea Greciei antice, care este fascinantă, de la Uranus și Gaia până la Zeus, Hera, Atena și toți ceilalți zei și semizei.

Cred că toată lumea a citit cel puțin una din legendele din antichitate, poate cea în care Zeus a căzut asupra lui Danae sub forma ploii de aur, ori poate cea în care a răpit-o pe Europa, ori poate chiar mitul lui Eros și al lui Psyche. Miturile Greciei antice sunt extrem de numeroase. Cartea lui Stephen Fry își propune să ne pună puțin la punct cu ordinea întâmplărilor, dar și cu povești mai puțin cunoscute.

La început a fost haosul

Totul a început cu Uranus și Gaia, adică cerul și pământul. La propriu! Ei au avut mai mulți copii, din care Cronos este cel mai important. El se va răscula împotriva lui Uranus și va prelua puterea. Din el și Rhea va porni ultimul ordin de zei, Zeus, Hera, Poseidon și toți ceilalți.

Stilul lui Stephen Fry este foarte ușor de urmărit, acțiunea este amuzantă, replicile spumoase. Cartea se citește foarte ușor, chiar dacă are peste 400 de pagini. În plus, sunt foarte multe mituri pe care eu, personal, nu le cunoșteam. Foarte multe creaturi de care nu auzisem sau nu știam de unde vin. Mythos este o sursă nesecată de întâmplări, zei, dar și de ”năzbâtii” ale zeilor. Căci pe lângă Zeus, care scăpa ușor de sub supravegherea Herei, să nu vă imaginați că ceilalți au fost vreo idee mai cuminți. Cartea nu cuprinde însă întâmplările semizeilor, ale lui Hercules, Perseu sau alții.

Mythos este o carte pe care orice pasionat de istorie sau de Grecia antică trebuie să o aibă. Și nu numai! Dacă vă aduceți câtuși de puțin aminte de Legendele Olimpului și le-ați apreciat măcar 1%, e pentru voi! Acțiune cursivă, limbaj familiar, presărat cu glume, dar nu din cele proaste, timpul va trece fără să vă dați seama!

6 Replies to “Mythos – Miturile Greciei repovestite – recenzie

  1. Pare o carte foarte pe placul meu, cel puțin ca subiect. Acum intru s-o notez într-un wishlist, să nu uit de ea. În unele locuri din călătoriile mele am fost special pentru legendele grecești, mi se par fascinante.

    1. si mie mi-au placut foarte mult, in copilarie am devorat legendele olimpului, iliada si odiseea. miturile greciei antice mi se par cele mai frumoase!

  2. hai ca atatea mituri l-au adormit de tot pe Aki. Ma bucur ca abordezi si genul asta de carti si iti plac. De mine nu s-a lipit deloc mitologia asta.

    1. :))) da, pe el cartile nu il fascineaza decat daca are voie sa le roada. si de obicei e luat la rost pentru asta :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *