Neața bună, oameni frumoși! Continui seria articolelor dedicate orașelor pe care le-am vizitat în concediul meu muuuuult prea scurt! O săptămână nu e suficientă atunci când pleci din sud-estul țării și vrei să parcurgi centrul și vestul. Ar mai fi fost foarte multe de văzut, însă poate data viitoare! Al doilea oraș pe care l-am vizitat este Oradea. La prima vedere, am zis că e destul de mic, dar văzut de sus, pare chiar foarte mare și întins. Aveam așteptări mari de la el, fiind orașul care a atras cele mai multe fonduri europene și cu cele mai masive renovări. Adevărul e că mi s-a părut împărțit în 2 – de Crișul Repede. Pe o parte nu e wow, însă pe cealaltă…da! Arată într-un mare fel!

Unde ne-am cazat

Pensiunea sau Hanul Gobe Csarda este situat tot undeva pe lângă râu, însă și lângă Cetatea Oradei. Mi-a plăcut foarte mult modul în care este decorat, în stil rustic. E o plăcere să stai la pridvor și să îți bei cafeaua dimineață. Au fost câteva minusuri, gen praf și pânze de păianjeni afară pe pridvor (nu în camere), dar și conversațiile avute de doamnele de acolo în maghiară… ceea ce mi s-a părut un pic aiurea. Părerea mea e că dacă vezi că oamenii nu știu limba respectivă, vorbește în limba lor. Dar… în fine, oi fi eu prea cârcotașă.

Oricum, atât în Cluj, cât și în Oradea, sunt foarte mulți maghiari. Sau mai bine zis, se vorbește mult maghiara. Cu toate acestea, nu se uită urât la tine dacă vorbești în română.

Cetatea Oradei și Parcul Șanțul Cetății

Ucideți-mă, dar mie nu mi s-a părut nimic special la Cetate :)) Niște ziduri, muzeul din interior… E adevărat, muzeul nu l-am putut vizita, fiind cu Aki, dar așa, în afară de el… nu ai ce face în Cetate. Era o singură terasă (eu aș fi umplut zona de ele)… și cam atât! Parcul e drăguț, dar ceva mai mulți pomi ar fi mers mai bine! Era o căldură de mureai….

Palatul Vulturului Negru

  Pot să spun că Palatul Vulturului Negru a fost prima mea speranță în Oradea. Nu știu de ce am început cu stângul relația cu acest oraș. Dar locul ăsta… efectiv nu am putut să nu îl asemăn cu Galleria Vittorio Emanuele din Milano! Superb, vitralii de vis, efectiv parcă desprins din altă țară! Sunt și câteva terase unde poți să poposești să bei o cafea.

Într-adevăr, zona de promenadă e superbă! Sunt absolut fascinată de cât de mult s-a investit și de câte clădiri renovate sunt! Șic are nu sunt încă, sunt în curs de renovare. Bravo lor! Mi-a plăcut că nu au făcut chestii pompoase, ci simple și frumoase. Au păstrat stilul și au lăsat centrul aerisit, spațios. Sunt lucruri super faine în acest oraș și sincer, chiar merită vizitat! Și pentru o cafea, și pentru o limonadă! Am mâncat și o pizza aici, comandată la pensiune, și chiar a fost bună!

Dealul Ciuperca – priveliște de vis!

Și Oradea are echivalentul ei al Cetățuiei din Cluj! Doar că aici se numește Dealul Ciuperca și chiar poți vedea un asfințit de basm! Păcat că noi am ajuns cam târziu. Dar chiar am văzut tot orașul de sus! Mi-a plăcut maxim!

Deși Oradea nu e un oraș foarte mare, faptul că s-a renovat mult și s-a păstrat stilul inițial e un mare plus! Dezamăgirea din prima fază, de pe un mal al Crișului, s-a transformat în admirație pe strada Republicii, care e foarte animată! Am bifat cu succes și al doilea oraș și am plecat mai departe. Către unde? Vedeți mâine! Voi ați vizitat Oradea? Cum vi s-a părut?

15 Replies to “Oradea – renovări și clădiri minunate!

  1. Mereu îmi zice soțul că orașul Oradea este foarte frumos și merită vizitat, dar încâ nu am avut ocazia să-l vizitez și eu.
    Acum m-ai făcut să-mi doresc mai mult să ajung aici, chiar este foarte frumos! Cel puțin din poze.

  2. Am auzit ca Oradea este un oras frumos si dezvoltat, insa pana in prezent am fost doar in trecere. Mi-ar placea sa poposesc, sa vizitez, atrasa de pozele tale.

  3. Încă nu am reușit să vizitez Oradea, mai ales că este foarte departe de mine. Când am fost în acea zonă, am fost doar în trecere și nu am avut timp să vizitez ceva.
    Am de gând să ajung le acolo. Ce frumos că primesc și cu animăluțele la cazare 💚

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *