David Michie m-a cucerit complet cu seria Pisica lui Dalai Lama, drept dovadă că în momentul în care am văzut al patrulea volum al seriei, nu am putut să mă abțin. Aceste cărticele sunt scrise din perspectiva Pisicii Sfinției Sale, o felină minunată, salvată de Dalai Lama. Ea locuiește cu el și observă tot ceea ce este în jurul său. Avantajul de a fi în permanență lângă el, precum și lângă oamenii pe care îi cunoaște, este că poate afla mai multe din înțelepciunea tibetană. Mi se pare un subiect fascinant, pe care îmi doresc să îl aprofundez. E pur și simplu minunat cum ființele care practică această credință au niște principii bine stabilite după care se ghidează în viață. Cele patru lăbuțe ale succesului spiritual sunt de fapt cele patru principii care stau la baza budismului, povestite pe înțelesul tuturor, într-un mod ușor și amuzant.

Rinpoche, PSS, Leul de Zapadă, toate sunt denumiri date feline binecuvântate. Prin experiențele sale, printre oameni pe care îi cunoaște de atâta timp și de care s-a atașat, descoperă lucruri noi. Serena, prietenă a sa, are o afacere cu condimente. Își dorește atât de multe lucruri, încât are senzația că nu se întâmplă nimic și nu apare niciun succes. Tocmai așa descoperim prima din cele patru lăbuțe ale succesului spiritual:

”Asta înseamnă renunțarea: atunci când ne săturăm de suferință și ne dorim un nou început, zise el.”

A nu mai avea așteptări nerealiste în timp scurt nu înseamnă că renunți definitiv. Ci că renunți să mai simți acea presiune pe umerii tăi. Tu îți dorești în continuare, dar aștepți să se întâmple. Nu mai forțezi lucrurile.

Chiar și celelalte lăbuțe ale succesului sunt explicate foarte bine și foarte simplu – contează să renunțăm la preocupările de sine, să ne dedicăm binelui celorlalți, fără a cădea în extrema cealaltă, să renunțăm la iluziile legate de felul în care există lucrurile, și să avem un guru, un mentor, cineva care să ne ajute în călătoria noastră în budism.

”Când ne începem călătoria renunțând, acceptăm faptul că fericirea noastră, starea noastră de bine depinde nu atât de mult de circumstanțe, cât mai degrabă de mintea noastră. Luăm hotărârea de a ne îndepărta de cauzele adevărate ale nefericirii și dezvoltăm în schimb mai multe stări mentale benefice.”
Literatura universală înseamnă mai mult decât cărți thriller, horror sau romance, înseamnă și cărți de dezvoltare. Nu sunt eu cea mai mare fană a acestei ramuri, dar sincer, cărțile lui Michie îți dau o stare aparte. Înțelegi altfel lucrurile, știe să explice simplu și concis. Și amuzant, în cea mai mare parte a timpului. Voi ați citit seria Pisica lui Dalai Lama? Cum vi se pare?

One Reply to “Recenzie – Cele patru lăbuțe ale succesului spiritual”

  1. Am citit primele doua volume, aici le-am vazut prima oara si mi-au placut mult, le-am recomandat la randul meu dupa ce le-am citit. Urmeaza sa achizitionez si urmatoarele volume. O recomandare excelenta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *