Cărțile editurii Story Craft Publishing încep să-mi fie din ce în ce mai familiare și chiar mă bucur că am avut ocazia să cunosc autori la început de drum. Debutul literar este promițător pentru mulți dintre ei și chiar mă bucur atunci când îi văd promovați. Cătălin Ioniță a debutat la aceeași editură cu volumul Bătălia de la Socola, care mi-a plăcut extrem de mult și pentru care am făcut recenzia la Literatura pe tocuri – găsiți articolul aici. A doua sa carte, Prețul sângelui, înseamnă o schimbare a genului la 180 de grade. Dacă în Bătălia de la Socola aveam o reinterpretare după Caragiale, în Prețul sângelui îmi pare că îl găsesc pe Raymond Chandler.

Detectivul Jack Wyler este corespondentul lui Philip Marlowe, e un personaj al zilelor noastre. Se aseamănă din foarte multe puncte de vedere – viață dezordonată, cunoștințe dubioase, nevoia acută de bani și umilirea din partea celorlalți. Sper să urmeze o serie care să-l aibă în centru pe acest tip, pentru că mie chiar mi-a plăcut cum a decurs acțiunea.

Apreciez enorm faptul că nu ne pierdem în detalii, ci avem cărți compacte. Uneori îmi place să citesc romane lungi, de sute de pagini. Dar alteori, mai ales în cazul cărților polițiste, prefer să fie la obiect. Clare și concise. Iar Prețul sângelui este exact ceea ce trebuie!

Ce alegi? Viața copilului tău sau orgoliul personal?

Detectivul Jack Wyler primește o ofertă de lucru din partea Reginei Sky, una din cele mai de temut avocate din oraș. Clientul ei a fost găsit lângă cadavrul unui important om de afaceri. Însă oare este vorba de un jaf care s-a terminat prost sau de o înscenare? Orgoliul îl face pe Wyler să refuze, însă la scurt timp după asta află că fetița sa are probleme cu inima și trebuie să facă rost de o sumă destul de mare de bani.

Wyler e pus în fața faptului împlinit – trebuie să revină asupra deciziei luate. Trebuie să o caute pe Regina Sky și să îi ceară slujba. Și trebuie să descopere cine este adevăratul ucigaș și care au fost motivele.

O acțiune destul de încârligată, dar bine gândită! Ceea ce pare a fi un caz simplu, ce poate fi rezolvat în câteva ore, se dovedește a fi mult mai complex. Jack Wyler e tipul de om care nu se lasă. Ambițios, dar totodată sarcastic și extrem de prăpăstios. Bineînțeles, cu hibele lui. Dar putem trece peste, oricum este foarte carismatic.

Prețul sângelui poate fi găsită pe site-ul editurii, dar nu numai. O recomand tuturor pasionaților de romane polițiste, dar nu numai. Autorii români au nevoie de promovare, iar industria cărților nu poate supraviețui decât cu ajutorul nostru. Așa că hai să citim și să cumpărăm cărți!

3 Replies to “Recenzie – Prețul sângelui (Cătălin Ioniță)

  1. Mi-ai trezit interesul de când ai comparat stilul cu a lui Raymond Chandler. Fără să fiu o împătimită a cărților polițiste am început să le acord totuși mai multă atenție. Cea mai recentă descoperire a fost Rodica Ojog-Brașoveanu, dar poate mai dau șansă unui român pe zona asta 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *