Seara bună, oameni faini! Ultima carte pe care am primit-o de la Libris a fost această Anna O, cartea momentului, aș putea spune, despre care toată lumea vorbește. E un hype incredibil în toată social media, drept să vă spun, cam asta m-a făcut să mi-o doresc. Dar… exact, totul trebuie să aibă și un ”dar”, rareori se întâmplă ca valoarea literară să fie pe măsura hype-ului din online. Din păcate. Nu zic că e o carte proastă, dar de la ce s-a vrut la ce s-a ajuns… e o mică diferență. Și cred că se putea dezvolta altfel. Însă probabil s-a ales varianta mai ușoară, autorul a avut altă viziune față de mine. Cartea nu e rea, per ansamblu, însă e foarte departe de ceea ce se prevedea. Așa că de acum încolo mă gândesc de două ori înainte să mă las atrasă de publicitate.

Anna O este de fapt o tânără scriitoare ce a comis o crimă dublă, apoi a căzut într-un somn adânc, de câțiva ani, denumit ”sindromul resemnării”. Benedict Price este un psiholog ce  crede că o poate trezi și poate rezolva misterul. Sincer vorbind, povestea părea interesantă și chiar îmi captase atenția. Nu de alta, dar mi s-a părut ciudat, am mai auzit de oameni somnambuli, însă nu de oameni care comit crime în timp ce dorm. Iar acest somn pe o perioadă atât de lungă, probabil cauzat de șoc, e fascinant.

Însă vraja se spulberă repede, pentru că autorul simte nevoia să o lălăie foarte mult. Explică prea mult, Anna se trezește prea greu, iar apoi totul se teleportează, nici nu am înțeles bine ce se întâmplă cu acest caz. Finalul da, e diferit față de ce te-ai aștepta, însă nu are nicio treabă. Din punctul meu de vedere. Se vede că e exagerat și forțat. Poate că autorul a vrut să șocheze, însă din punctul meu de vedere, mai rău a stricat cartea.

Cartea ar fi putut fi un thriller excelent dacă nu se forța nota atât de mult. Unele chestii sunt absolut pe lângă. Și nu zic că sindromul ăsta al resemnării ar fi problema sau somnambulismul. Însă modul cum alege autorul să rezolve acest caz parcă mi-a dat lumea peste cap complet. Voi alegeți dacă să o citiți sau nu, părerea mea e că nu ar fi o idee rea. Apoi comparăm ideile și îmi spuneți cum vi s-a părut. Eventual ce final vedeați voi.

One Reply to “Recenzie – Anna O (Matthew Blake)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *