Recenzii cărți și filme

Recenzie – Arta conversației

V-am spus că-n ultima vreme m-am apucat serios de treabă! Mai ales că am constatat că au trecut 7 luni din an și eu nu prea am trecut de jumătatea provocării de pe Goodreads cu mult. Așa că trebuie să fac ceva să rezolv problema și să nu mă fac de râs la sfârșitul anului. Cartea de astăzi este Arta conversației, împrumutată de la Sabina de la Frumusețea vorbește, carte care ei nu prea i-a plăcut, dar am zis să-i dau totuși o șansă, că n-are cum să fie așa rea. Inițial, probabil că m-aș fi așteptat și eu la cu totul altceva, dar chiar și când Sabina a scris despre ce e vorba, parcă tot am simțit un imbold de a o citi.

Din ce am înțeles eu, autorul, Alexander von Schonburg este ceva de viță nobilă din Germania, conte, umblat destul de mult printre personalități și persoane publice, fiind scriitor și jurnalist. Deși mă gândeam că în Arta conversației o să găsesc ceva sfaturi pentru a purta o conversație plăcută și normală, ea se bazează, de fapt, pe subiectele care ar trebui sau nu ar trebui abordate.

Sunt câteva subiecte complet interzise – bancurile (da, din păcate există persoane care fac din spusul glumelor un hobby), celebrități, cazuri penale, fotbal sau hoteluri de lux. Ajungeți la niște polemici ce greu pot fi stăpânite. Există și subiecte Joker, pe care le veți aborda pe propriul risc – țiganii (aici, din păcate, e dată exemplu România, tipul chiar a fost la București, în sectorul 5, și a rămas șocat….de ce nu mă mir?), homosexualitate, sex sau cursele de cai. E bine să te angrenezi în discuții despre care ai habar să legi 2 cuvinte.

Sincer, din cele 300 de pagini, majoritatea m-au plictisit. E o carte potrivită doar pentru cine e interesat de subiecte de genul, care poate ”umbla” mai mult prin societate și are contact cu persoane influente. La oamenii de rând nu știu cât se aplică. Totuși, mi-au plăcut cele 10 reguli de aur pentru orice ocazie – cocktail, recepție, petrecere:

1. Stai drept! Mergi drept!
2. Nu lăsa niciodată să se observe că interlocutorul te plictisește. Nu te uita niciodată peste umărul lui, în căutarea altor persoane!
3. Fii interesat! Procedează ca marele maestru Clinton. Sau că ambasadorul din Liechtenstein la Berlin. Când vorbești cu oameni ca ei, îți transmit sentimentul că s-au trezit în acea dimineață cu gândul că trebuie să te întâlnească pe tine.
4. Nu lăsa să apară vreo pauză în conversație! La nevoie, întreabă: “Ce lucru frumos vi s-a întâmplat astăzi?”
5. Nu fi servil. Poți să și contrazici, când este cazul!
6. Nu fi arogant. Lasă-l și pe interlocutor să aibă dreptate!
7. Fii întotdeauna amabil cu angajații!
8. Nu jigni niciodată o mamă. Sau un câine.
9. Nu pune niciodată telefonul mobil pe masă.
10. Ascultă!

Arta conversației este o carte care ar fi putut fi muuuult mai subțire. De fapt, esența s-a concentrat în cele 10 reguli. Nu mă atrage în mod deosebit stilul acestui conte, poate că ceva mai practic ar fi fost mai potrivit.

Comments

28 iulie 2018 at 00:38

sa nu pun telefonul pe masa zici? L-am pus… de fiecare data cand am fost la un eveniment gen nunta botez. Chiar asa mare gafa e? Acum… aia e. N-am avut niciodata pretentii de vreo mare doamna.Valeria Chertes
28 iulie 2018 at 11:28

O carte interesanta, multumesc pentru recomandare.Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *