Sper ca în 2020 să am la fel de mult spor în ceea ce privește cititul, cel puțin la fel ca-n 2019. Dacă nu ca număr de cărți, atunci ca număr de pagini! Evit cărțile foarte subțiri, nu mă gândesc că se poate întâmpla cine știe ce în 100 de pagini. Am început să apreciez din ce în ce mai tare seriile, deși e destul de dureros să aștepți să apară următorul volum. Totuși, e bine când știi că mai urmează ceva. Așa că atunci când seria Millennium părea că se va sfârși o dată cu moartea lui Stieg Larsson, nu pot spune că mi-a părut prea bine. Dar David Lagercrantz a decis să continue această serie și mulți spun că a făcut-o chiar mai bine decât originalul. Așa s-a ajuns la al 6lea volum deja, Fata care trebuia să moară.

Lisbeth Salander, hackerița minune, a dispărut pur și simplu, iar pe urmele ei sunt cei mai periculoși oameni din Suedia. Cunoștințele ei și informațiile pe care le deține îi pot aduce pieirea sau îi pot răni pe oamenii la care ea ține. După moartea tutorelui său, singura persoană de care i-ar mai păsa ar fi Michael Blomkvist. Cine nu a citit niciun volum al seriei, e musai să o facă, măcar pentru a înțelege în mare ceea ce se întâmplă.

Rezumat – spoiler alert

Lisbeth și Michael se cunosc de foarte mult timp și au trecut prin nenumărate aventuri împreună. Ba chiar au încercat și un fel de relație, care însă a rămas la stadiul de fizic și atâta tot. Tatăl lui Lisbeth, Zalachenko, a fost un mafiot care și-a torturat familia și a dezbinat-o. Mama sa a ajuns o legumă din cauza lui, iar sora sa geamănă, Camilla, a ajuns să o urască și să-i dorească moartea. Așa că întreg volumul 6 este despre fuga celor două surori una către cealaltă. Care din ele va fi mai puternică și va capta dominația totală?

Lagercrantz vs Larssen

Nu mă poate convinge nimeni că Lagercrantz a făcut o treabă mai bună decât Larssen. Pur și simplu sunt doi autori diferiți, cu stiluri complet distincte. Larssen era mai pasionat de detalii, de psihologie, de construcția personajelor. Lagercrantz în schimb merge mai mult pe acțiune, e mai concis. Nu are doza aceea de mister, parcă… Pe Lisbeth nu a reușit niciodată să o zugrăvească așa cum a făcut-o Larssen. În primul volum m-am îndrăgostit de ea. După volumul 3, nu pot spune că am mai simțit o atracție deosebită. Dar poate pe viitor…

Volumul 6 din seria Millennium, Fata care trebuia să moară, îl găsiți pe Libris, librăria online cea mai completă. Fie că preferați genul polițist, thriller sau cărți de dragoste, aveți de unde alege. Voi ce v-ați propus pentru 2020? Câte cărți sunt pe listă?

3 Replies to “Recenzie – Fata care trebuia să moară

  1. nici nu cred ca am vazut cartea asta pana acum. Sau am vazut-o, dar nu mi-a sarit in ochi Stii ca eu ma las furata de coperta…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *