Pentru că în ultima vreme am citit ca nebuna, azi revin cu o nouă recenzie la o carte minunată. Am primit acum vreo 2 săptămâni, să zic, 4 cărți de la Editura Herg Benet și nu vă spun că le-am dat gata în 3 zile maxim. M-au fascinat! Am ales bine titlurile, am citit chestii foarte faine și mai vreau și continuări (cel puțin la Ultima vrăjitoare din Transilvania sunt și volumele 2 și 3, deci urmează). Astăzi vreau să vă povestesc despre Inima mea și alte găuri negre, de Jasmine Warga, tradusă la noi de Cristina Nemerovschi.

Cartea tratează un subiect destul de sensibil – depresia și dorința de sinucidere la adolescenți. Mai în glumă, mai în serios, Aysel, o fată de 16 ani, hotărăște că trebuie să moară. Doar că nu are curajul de a o face singură, așa că își caută un partener. Pe un site de profil îl întâlnește pe FrozenRobot, adică Roman, un băiat care pare ok la prima vedere.

Aysel este bântuită de crima comisă de tatăl ei, se vede respinsă de toată lumea, chiar de propria familie. Roman se simte vinovat de moartea surorii sale mai mici, de la moartea căreia se va împlini un an. Ce doi fac planuri pentru ziua cea mare, însă pe parcurs, Aysel descoperă că nu mai este atât de încântată de idee și încearcă să-l facă pe Roman să se răzgândească.

În ultima vreme văd că tot apar cărți pe tema asta a suicidului (vezi și Treisprezece motive), doar că Jasmine Warga abordează altfel problema și se leagă de un lucru atât de comun – îndrăgosteala, ca să nu zic dragostea. Dacă în cartea menționată, autorul este pesimist și parcă intră în depresie o dată cu personajul, Aysel este un alt gen de fată, care nu cedează din prima și încearcă să găsească ceva bun în ceea ce o înconjoară. Roman este ceva mai tragic și asta clar mă enervează, pentru că o dă un pic în extreme. Dar per ansamblu, îmi place abordarea fetei și explicațiile pe care le oferă.

Sinuciderea este tratată, din păcate, ca un subiect tabu, dar trebuie să fim conștienți că sunt multe persoane care nu pot face față acestei lumi. Nu vorbim neapărat de persoane lașe, ci de persoane slabe sau care se învinovățesc prea tare pentru anumite lucruri. Astfel de persoane trebuiesc ajutate, nicidecum blamate.

Inima mea și alte găuri negre o găsiți aici, pe site-ul editurii, mai ales că acum e și la un preț mai mic. M-a convins! Voi ce spuneți de subiectele de genul? Vă scot din zona de confort sau nu aveți nicio problemă cu abordarea?

11 Replies to “Recenzie – Inima mea și alte găuri negre

 1. Depresia este foarte raspandita la tineri si este o boala foarte grea. Rar se poate iesi din depresie daca nu se primeste un tratament specializat.

 2. N-am absolut nici o problema cu subiectul abordat, dar sa nu fie cartea plina de clisee. Consider ca este un subiect sensibil, care trebuie tratat ca atare, nu luat la misto, ironizat sau mai rau, trecut cu vederea doar pentru ca nu e ceva ce prinde repede la public.
  Si eu am cartea pe wishlist, sper s-o dau gata in curand!
  Pup pretty woman~ :*

 3. Pare interesant subiectul cărți, dacă e și bine scrisă și n-o dă în clișee sigur mi-ar plăcea, prefer cărțile ce abordează subiecte dure decât pe cele pline de dulcegării.

 4. hmmm, vrei sa ma bati? Bate-ma! Eu chiar judec persoanele care aleg calea asta. Culmea e ca nu o fac cei care sunt bolnavi si li se spune ca mai au 3 luni de trait, ci unii care au probleme minore. da, stiu ce e depresia, stiu ce inseamna sa nu iesi din casa ani buni din cauza atacurilor de panica, stiu ca viata e grea, dar nu voi intelege sinucigasii niciodata.

  1. nu te bat, ti-am mai zis eu, fiecare cu parerea sa. ai si tu dreptate pe de-o parte, multa vreme am gandit ca tine, dar acum am prins un fel de intelegere pentru ei. oricum, nici eu nu aprob asta… adica, pana la urma, viata merita traita, cu bune si rele!

 5. Eu am varianta in engleza si abia astept sa o citesc. Cei de la Herg Benet au ales numai carti bune pentru a le traduce si publica la noi. Am primit si eu 4 carti si sunt mai mult decat incantata de ceea ce am ales.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *