Dacă mă întrebai acum un an despre Cosmin îți spuneam că e un super băiat, care a reușit atât de multe (mai multe decât am reușit eu până la vârsta lui, clar!!!), dar nu aș fi știut să îți zic mare lucru despre ceea ce scrie. Știam că cochetează cu asta, dar nu aveam idee cum scrie. Știam că e îndrăgostit de Turcia și de lumea orientală, dar nu știam că îmi va insufla și mie această pasiune într-o oarecare măsură. Drept dovadă, după ce am citit Izmir. Destine divergente, am pus mâna pe altă carte ce are Turcia în prim-plan. Dar Cosmin Lazăr, de numai 20 de ani, mi-a deschis ochii spre o altă lume, atât de diferită de a noastră. Știam că femeile sunt desconsiderate în lumea musulmană, dar nu mă gândeam că așa… Și totuși, iubirea are același înțeles, indiferent de religie și naționalitate.

Volumul 1 din seria Kader a fost plin de emoții pentru mine. Și nu vă gândiți că-s vreo lacrimogenă, că mă uit la telenovele turcești sau gen. Nu, nu sunt adepta. Dar romanul acesta m-a prins într-un asemenea hal încât abia aștept al doilea volum! Pur și simplu nu mă mai puteam opri. Și nu zic asta pentru că îl știam deja pe Cosmin din echipa Literatura pe tocuri, ci pentru că apreciez o scriitură bună atunci când o văd!

O familie destrămată, viața luată în piept și dorința de a iubi

Cemile și Nur sunt cele două fiice ale familiei Abdullah. Din păcate, familia este nevoită să se despartă. Tatăl împreună cu fii și una din fiice, Nur, cea mare, pleacă în Maroc. Mama împreună cu Cemile rămân în Turcia. Trecerea lui Nur de la republica turcă și de la o mentalitate mai libertină în ceea ce privește femeia la lumea marocană, care desconsideră femeia și o pune la același loc cu animalele, este foarte dură. Așa că Nur duce o luptă continuă împotriva religiei și a tradițiilor ce i se par nesăbuite și caută cu toată ființa ei idealuri precum iubirea și respectul. Chiar dacă asta înseamnă să încalce legile nescrise, pentru care poate fi pedepsită.

Cemile, pe de cealaltă parte, pleacă din Izmir la Istanbul și are o viață lipsită de evenimente, până când întâlnește bărbatul iubit. Acesta, însă, ascunde un secret. Care se va răsfrânge la un moment dat asupra sa și asupra celor din jur. Însă Cemile va avea de suferit… cu toate că ea a oferit ce avea mai bun.

Ce mi-a plăcut cel mai mult a fost faptul că autorul, Cosmin Lazăr, apare sub formă de personaj. Mi s-a părut o idee atât de interesantă și de inedită, și s-a integrat atât de bine. Nimic forțat, totul curge lin. În plus, am apreciat foarte mult ”excursia” pe care am făcut-o în Turcia, Maroc, Algeria. Izmir. Destine divergentete duce într-o lume nouă. Dar o lume care te face și mai curios și din care nu vrei să mai ieși!

Izmir. Destine divergente o găsiți pe site-ul editurii LiterPress, o apariție nouă pe piața de carte, care alege să promoveze autori români de calitate. Sunt deja câteva cărți în portofoliu, pe care vă invit să le citiți și vă zic sigur că mă veți pomeni! Pe lângă romane, promovăm poezia, versuri din inimă, care fac zilele mai frumoase. Sunt curioasă dacă v-ar plăcea să citiți acest gen și dacă v-ar plăcea să primiți cărți de sărbători.

One Reply to “Recenzie – Izmir. Destine divergente”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *