Neața bună tuturor! Știu că e luni, iar cartea săptămânii este programată abia pe joi, dar cum am citit destul de mult în ultima vreme și vreau să apuc să fac recenzii tuturor cărților primite. De data aceasta vorbim tot despre un roman polițist, ”Judecătorul și călăul său”, o cărticică subțire de la Editura Univers, un roman care la prima vedere pare simpluț, dar unde perspicacitatea personajului principal este remarcabilă.

judecătorul-şi-călăulComisarul Bärlach este susceptibil în ceea ce privește metodele moderne folosite în investigații, iar în momentul când se confruntă cu asasinarea unui coleg din poliție, el are posibilitatea de a-și pune în practică ideile tradiționaliste. Atunci când locotenentul Ulrich Schmied este găsit mort în mașina sa de pe marginea unu drum, toată criminalistica intră în alertă maximă. Nu există suspiciuni cu privire la identitatea ucigașului, nu există piste, doar agenda decedatului, în care se găsesc însemnări cu privire la un anume ”G”, cu care acesta a avut programate întâlniri în diverse zile.

Respectivul ”G” este o veche cunoștință de-a comisarului Bärlach, care a reușit cumva să scape de acuzațiile care au planat asupra sa mulți ani de zile. De data aceasta, însă, comisarul nu vrea să-l lase să-i mai scape. Prin metodele sale, îi pune în cârcă acestuia asasinarea locotenentului și îl ”asmute” pe unul din polițiști asupra sa pentru a-l ”executa”. Dar nu acesta este ucigașul. Comisarul Bärlach îl confruntă pe final, pentru a pune lucrurile în ordine.

Acest roman, deși pare simplu în esență, răstoarnă lucrurile pe final și dezvăluie adevăratul asasin în ultimele pagini, punctând încă o dată necesitatea metodelor clasice în anchetarea cazurilor. N-am ce face, nu pot să mă țin deoparte de romanele polițiste nici în această vară! Rămân marea mea pasiune, sper că și vouă vă plac! Mai am recenzii pe fir, așa că stați pe aproape. O zi faină să aveți!

2 Replies to “Recenzie – Judecătorul și călăul său (Friedrich Durrenmatt)

    1. eu le citesc non-stop, nu mă satur de ele! chiar dacă mai schimb cu o carte-două de alt gen, mă întorc repede la veche iubire!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *