Neața bună, oameni dragi! Azi era rândul obișnuitului articol Unde facem shopping în acest weekend, dar cum este pană de oferte, nu-s decât 2-3 produse avantajoase, nu prea am material de studiu. Așa că vreau să vă mai spun ce cărți am mai citit. În ultima vreme citesc destul de mult. Asta pentru că afară e o vreme de tot râsul, iar atunci când e frumos, sunt singură și n-am ce face. Așa că m-am delectat cu încă o carte din seria autorilor nordici, adică cu ultimul volum din seria Annika Bengzton, și anume ”Pe viață”.
N-ați uitat-o pe jurnalista Annika, nu-i așa? Ea mereu intră în cele mai ciudate anchete, are relații, contacte, și pune munca mai presus de orice. Ordinea în care am citit eu aceste volume nu a fost cronologică, dar știu sigur că ”Testamentul lui Nobel” este volumul anterior, nu știu dacă vă mai amintiți, este cel în care are loc un asasinat la decernarea premiilor Nobel, unde e prezentă și eroina noastră. Asasina din acel volum a aruncat casa Annikăi în aer, dar ea și copiii au reușit să se salveze, în timp ce soțul ei plecase deja la amanta sa. Acest volum se axează destul de mult și pe viața personală a femeii, fiind destul de interesantă evoluția sufletească și frământările ei în această cale care pare fără nicio ieșire.
Dar, să vă spun despre ce e vorba în această carte. Totul debutează cu un apel la poliție pentru o casă considerată suspectă, ciudată, unde este găsit cadavrul unui bărbat, iar lângă el, o femeie în stare de șoc. Nina Hoffman, polițista care ajunge prima la locul crimei, o cunoaște pe acea femeie, Julia, ele fiind colege de muncă. Julia se retrăsese din poliție, în urma unor probleme medicale, de depresie, dar pistolul ei e găsit la locul crimei. Totul indică spre Julia ca fiind vinovată, dar în anchetă reușește din nou să se implice Annika. Ea caută informații despre bărbatul ucis, un cunoscut polițist și om public, și ies la iveală unele secrete ținute ascunse foarte bine și destul de mult timp. Totodată, ancheta trebuie să evolueze destul de repede, pentru că în Suedia este luată în calcul introducerea pedepsei cu închisoarea pe viață, ceea ce amplifică lucrurile și le dă cu totul altă turnură.
Liza Marklund a creat un personaj remarcabil, Annika ignoră practic problemele personale, are o capacitate remarcabilă de a se detașa, și merge înainte, adunând informații și încercând să găsească vinovații acolo unde nimeni nu-i vede. Deși nu este perfectă, ea se remarcă tocmai prin acest lucru și este interesată doar de bunăstarea copiilor săi. Sentimentele ei se revarsă doar asupra lor, soțul este mult prea puțin băgat în seamă, deși dorul își spune cuvântul, iar situația în sine o bulversează suficient de tare. Cartea o găsiți la categoria Cărți beletristică din librăria mea online preferată, Libris, și chiar merită citită. Mă apropii cu pași repezi spre finalul acestor serii de autor și îmi pare rău, trebuie să caut o soluție pentru ce va fi după. Zi frumoasă să aveți, mai puțin mohorâtă ca la mine!
Am trecut-o pe lista!
musai!