Ziua bună, oameni faini! Înainte de Crăciun am primit un cadou literar care mi-a stârnit curiozitatea. Cei de la MeteorPress au jucat rolul de Moș și mi-au trimis 3 cărți total diferite de ceea ce citesc eu. Inițial am stat un pic în cumpănă, dar nu aveam nimic de pierdut, așa că am început să citesc Regina Maria, o carte scrisă de Ion Bulei, care a adunat atât de multe lucruri și istoria unei perioade în nu prea multe pagini. Da, ce știam despre regina noastră? Mai nimic… în afară de faptul că a fost soția regelui Ferdinand și că a iubit castelul de la Balcic (unde am ajuns și eu în vară și mi-a plăcut tare mult – vezi aici). Așa că paginile parcurse au fost o sursă grozavă de informații pentru mine.

Regina Maria s-a născut în Anglia, a fost nepoata reginei Victoria și a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei. A avut parte de o educație aleasă și a descoperit că frumusețea ei era o poartă deschisă spre inima multora. S-a căsătorit la 17 ani cu Ferdinand, cel ce avea să fie regele României. Despre țara noastră nu știa mare lucru, fiind destul de necunoscută în Europa. Pe Ferdinand l-a iubit, dar nu a putut să nu constate că era extrem de timid, sfios, nepriceput în ale vorbelor. Pe de-o parte, regina a fost cea care a condus țara.

Mama răniților…

Și-a luat în serios rolul de suverană și a intervenit pe lângă toți oamenii unde a avut acces pentru ajutor în timpul războiului. A fost în mijlocul soldaților, a avut grijă de cei răniți și a înființat numeroase spitale.

Femeie în adevăratul sens al cuvântului

În ceea ce privește dragostea, nu a fost niciun mister că regina a avut mai mulți amanți de-a lungul vremii. Cel mai statornic a fost Barbu Știrbei, pe care l-a ținut aproape și la conducerea țării. A fost o iubitoare de frumos, indiferent că era vorba de artă, muzică sau bărbați. Îmbrăcată mereu după ultimele tendințe, frumusețea ei nu a trecut neobservată, iar multe femei erau invidioase pe ea.

Regina Maria a fost o femeie cu un spirit artistic impresionant, a scris mult, s-a implicat în decorarea și amenajarea mai multor palate și castele, dar a fost și mâna de fier din spatele regelui Ferdinand. A avut o contribuție importantă atât la sfârșitul războiului, cât și la întemeierea României Mari. A fost o prezentă atipică a vremii, o persoană puternică, și o FEMEIE înainte de toate!

O carte fascinantă! Regina Maria mi-a dezvăluit atât de multe lucruri, încât mi-a părut rău că s-a terminat. M-a făcut să mă întreb ce ar fi fost dacă monarhia ar fi continuat în țara noastră și cum ar fi fost dacă am fi avut asemenea conducători. Voi ați citit această carte? Ce știți despre familia regală a României?

3 Replies to “Recenzie – Regina Maria (Ion Bulei)

  1. ehe, ce de lucruri interesante ai aflat despre ea. Eu stiam doar ca implicarea ei in construirea de spitale si in ingrijirea ranitilor din razboi. Nu aveam idee de amantii reginei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *