Încă un nordic noir de la prietenii de la Crime Scene Press! Genul acesta de cărți mi se pare extrem de potrivit mai ales în serile reci de iarnă. Pur și simplu te transpune în atmosfera de acolo. Parcă te vezi pe o insula islandeză, izolat, cu o frică ce se amplifică cu fiecare pagină. Ți chiar dacă vorbim despre capitala Islandei, asta nu înseamnă că un oraș mare e lipsit de pericole. Deși se spune că ar fi cea mai sigură țară din lume. O fi, însă autorii de acolo au o imaginație extrem de bogată. Și chiar mă fac să mă întreb de unde au aceste idei de cărți. Probabil vremea le priește, ce pot să spun! Reykjavik este un nou roman scris de Ragnar Jonasson, de data aceasta în colaborare cu Katrin Jakobsdottir, prim-ministru al Islandei încă din 2017.

Lara are 14 ani atunci când se hotărăște să lucreze în vacanța de vară pentru un cuplu pe mica insulă Videy, în apropierea coastei, lângă Reykjavík. Într-o zi, ea anunță că va pleca, dar nu mai ajunge niciodată acasă. Dispariția ei rămâne un mare mister timp de 30 de ani. Cu ocazia bicentenarului orașului, ziaristul Valur Robertsson începe propria anchetă în acest caz. Nicio informație nouă, nicio pistă, nimic, în toți acești ani. Oare unde este Lara? Mai este în viață? Pe măsură ce investighează, Valur începe să deranjeze mai mulți oameni. Se pare că e aproape de ceva ce nu trebuie descoperit…

Reykjavik este o carte ce mi-a creat sentimente contradictorii. Am avut momente în care m-a ținut cu sufletul la gură, însă au fost și momente în care m-a enervat teribil pentru că pierdea prea mult timp. Una peste alta. finalul a fost bun. Iar înșiruirea evenimentelor mi-a plăcut, în mare măsură, pentru că au fost oarecum neașteptate.

Fie spuse acestea, cu o rată mai mică sau mai mare a criminalității, mi-ar plăcea tare mult să ajung în Reykjavik. Cred că Islanda e o țară tare faină. Și cum eu nu-s adepta căldurii, cred că mi-ar plăcea acolo. Trecând de dorințe, abia aștept următoarea carte a lui Ragna Jonasson. Băiatul ăsta chiar scrie foarte bine! Cine a citit vreo carte de-a lui?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *