Pentru că tot ne aflăm în mijlocul unui război ce se poartă pe nedrept, iar Rusia încă are impresia că mai este Uniunea Sovietică, vin cu această recomandare de carte. Rusia lui Putin este proaspăt retipărită la Editura Meteor Press și presimt că va avea mare succes printre pasionații de istorie, dar nu numai. Este o carte non-ficțională, însă se citește destul de ușor. Are elemente de istorie, însă nu este greoaie. Are fapte, nu povești. Și cel mai mult, are suflet. Și te înduioșează, te doare, și totodată îți e ciudă că nu poți face nimic să schimbi lumea. Să înfrângi acest om care a pus mâna pe atât de multă putere….

Anna Politkovskaia a fost un jurnalist radical rus, născut în America. Încă de la început a fost un important oponent al regimului Putin, neobosind să își arate dezaprobarea față de acesta. Militantă pentru drepturile omului, această carte a fost scrisă pentru ca lumea să înțeleagă că Putin nu e de fapt decât un KGB-ist cu o imagine prefăcută. Din păcate, așa cum se întâmplă în Rusia, a fost asasinată în fața casei sale în 2006. Cam așa procedează sistemul cu toți cei incomozi.

Rusia – cea mai coruptă țară

Cartea a vrut să fie un fel de documentar. Atât despre probleme de corupție din țară, cât și despre oamenii ce încă mai au încredere în stat. Oameni care știu ce e patriotismul. Pentru că sunt foarte mulți. Însă statul nu face decât să își bată joc de ei, la fel ca de tinerii care se înrolează în armată și speră la o viață mai bună, la fel ca oamenii din Kamceatka, care lucrează în domeniul nuclear, și totuși abia își duc viața de azi pe mâine.

E trist. E trist că oamenii încă mai speră că Rusia își va reveni. E trist că oamenii sunt mințiți. E trist că războiul acesta a amplificat toate lucrurile negative pe care le știam cu privire la Rusia și pe care Putin le-a făcut și mai urâte. E trist că Rusia a ajuns o țară de care fugim. Pentru că sistemul și regimul lui Putin te fac să vezi doar părțile rele.

Rusia lui Putin este un coșmar. Nu iau partea Occidentului, însă clar nu am cum să fiu de acord cu politica acestei țări. Nu am cum să fiu de acord ca oamenii să fie omorâți fără niciun motiv. Nu am cum să fiu de acord cu ocuparea unui stat liber. Nu am cum să fiu de acord cu operațiuni militare speciale menite să ucidă fără motiv. Pur și simplu. Rusia lui Putin a rămas o umbră a Uniunii Sovietice, în care poliția KGB-istă încă mai e la putere.

3 Replies to “Recenzie – Rusia lui Putin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *