Apărut prin anul 1973, romanul Teama de zbor este un fel de antemergător al lui Christian Grey și al tuturor romanelor erotice apărute vreodată, fără a fi cu adevărat erotic. Nu are limbajul deocheat și nu și-o trage toată lumea cu toată lumea, dar fanteziile Isadorei Wing, personajul principal, incită. Plus că abordează un subiect sensibil, și anume adulterul. La fel ca-n Geometria iubirii, găsim o femeie prinsă între doi bărbați, doar că de data asta predomină dorința mai mult decât dragostea.

Isadora a fost toată viața clienta psihanaliștilor. Mintea ei este una curioasă, dar și ciudată, iar soțul ei, Bennet, pare a fi cam liniștit pentru ea. Așa că atunci când în calea ei apare Adrian, Isadora este vrăjită de bărbatul necioplit care pare să o jignească și să se joace cu ea. Nu îi pasă că acesta este mult prea visător, are idei ciudate și se lasă purtat de val, trăiește clipa, altfel spus, și nu are niciun fel de stabilitate. Tot ce-și dorește ea e să îl aibă, iar în momentul în care prinde ocazia, este dezamăgită de performanța sa. Cu toate acestea, își părăsește soțul și pleacă cu Adrian într-o călătorie incitantă. Doar că are multe momente în care s-ar întoarce…

Isadora este o femeie nehotărâtă, nu știe ce să aleagă, degeaba pleacă cu Adrian dacă stă mereu cu gândul la Bennet. Totuși, mi-a plăcut mult cum se pune problema dragostei pentru cei doi.

”Adrian, se pare, voia să mă învețe cum să trăiesc. Bennet, se pare, voia să mă învețe cum să mor. Și eu nici măcar nu știam pe care dintre aceste lucruri îl voiam. Sau poate îi categorisisem greșit. Poate că Bennet era viața, iar Adrian moartea. Poate viața era compromis și tristețe, în timp ce extazul sfârșea inevitabil prin moarte (…) Dacă puteam deosebi binele de rău, poate eram în stare să aleg, însă mă simțeam mai confuză ca niciodată.”

”Am încercat să mă țin departe de el folosind cuvinte argumentative precum ”fidelitate” și ”adulter”, spunându-mi că el o să fie un impediment în munca mea, că dacă l-aș avea, aș fi prea fericită ca să mai scriu ceva. Am încercat să-mi spun că îl răneam pe Bennet, că mă răneam pe mine, că mă dădeam în spectacol. Dar nimic nu ajuta. Eram posedată. În clipa în care el intra în încăpere și-mi zâmbea, eram pierdută.”

Nu credeam că un roman din vremea anilor 70 va ilustra atât de bine o problemă valabilă și-n ziua de azi. Da, e mai ușor poate să divorțezi decât atunci, dar cred eu că a rămas aceeași confuzie și duplicitate. Teama de zbor chiar e o carte ce merită citită și recomand și altă carte a autoarei, Teama de moarte, a cărei recenzie va urma.

6 Replies to “Recenzie – Teama de zbor (Erica Jong)

  1. dorinta sau dragoste, nici nu mai conteaza. Din punctul meu de vedere, tot adulter se numeste si oamenii care-l abordeaza sunt niste lasi si niste falsi. Nu exista scuze pentru asa ceva. vrei pe altul sau pe alta? Pune punct relatiei pe care o ai si ia-o de la capat! Nu te juca!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *