Tovarășul Koba este o carte care mi-a plăcut extrem de mult, deși poate tema nu va fi bine primită de toată lumea. Este vorba despre un băiat care întâlnește un apropiat al tovarășului Stalin. Nu am trăit în perioada comunistă, însă am făcut istorie și știu că Stalin a venit la putere după Lenin, devenind Secretar General de Stat în 1922. A rămas la putere și în perioada celui de-al doilea război mondial. Crescut într-o familie dezorganizată, cu un tată alcoolic, Stalin are o copilărie grea, însă este fascinat de folclor, mai ales despre poveștile din ținutul Gori, locul nașterii sale. De aici i se trage și porecla Koba, care era numele unui tâlhar legendar.

Leon Rozental este un băiat de 10 ani și jumătate care își pierde tatăl, un respectat fizician. La scurt timp, mama sa este arestată, iar el se trezește singur, în aceeași situație cu alți copii din imobilul în care locuiau. Aceștia dezvoltă abilități uimitoare de supraviețuire și reușesc să evite să fie prinși de către NKVD-iști.

Pentru a supraviețui, copiii sunt nevoiți să caute mâncare și lucruri necesare, iar într-una din escapadele sale, Leon ajunge la ușa lui Koba, un bătrân ciudat care susține că îl ajută pe Stalin să conducă țara. Cei doi se împrietenesc, iar Leon află o mulțime de lucruri despre viață, despre femei, despre sex, dar și despre Revoluția Bolșevică, Lenin sau alte probleme politice.

Tovarășul Koba – oare cine este, de fapt?

E imposibil să nu îți dai seama la final de ițele poveștii. Deși este o carte destul de simplă, prietenia dintre cei doi este impresionantă. În plus, Koba are multe de povestit, a trăit multe și este chiar născut în același loc cu Stalin. În plus, dorința de viață a copiilor te face să te întrebi oare cum era atunci, cum se descurca lumea, ce făceau copiii care nu voiau să ajungă în locuri ale statului. Tovarășul Koba este o carte minunată, apărută la Editura Publisol, pe care o recomand tuturor, indiferent de genul preferat.

Câți dintre voi citiți cărți cu și despre Uniunea Sovietică? Sunteți pasionați de perioada comunistă sau vreți să aflați mai multe lucruri despre ea? Cred că Tovarășul Koba pune probleme foarte delicate, dar într-un mod plăcut. Dureros, e adevărat, însă nu imposibil.

4 Replies to “Recenzie – Tovarășul Koba

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *