Ziua bună, oameni frumoși! Ne-am revenit după weekend, ne-am odihnit, începe o nouă săptămână! Ce poate fi mai frumos decât să începem o nouă carte? Recomandarea mea de astăzi este Trei zile la Ierusalim, o carte despre fuga neștiută a lui Iisus la vârsta de 12 ani. Nu sunt o persoană religioasă, ba chiar pot spune că e departe de mine acest subiect. Totuși, prefer să evit polemicile de obicei și să nu mă bag în discuții absurde. Cred că fiecare din noi crede în ceva, doar că ne e greu să ne punem de acord în ce. Toate religiile lumii au la bază o ființă divină care are grijă de toți și toate. În creștinism îl numim Dumnezeu și toți știm că și-a trimis Fiul să se răstignească pe pământ pentru iertarea păcatelor noastre, ca și omenire.

Știm că Iisus, adult fiind, a făcut numeroase minuni. Dar ce știm despre copilăria sa, despre adolescență? Cum era el ca și copil? Râdea, se juca, era obraznic? Stephane Arfi, bazându-se pe scrierile marelui înțelept Hilel, a încercat să reconstituie câteva din temerile și furiile micului Iisus.

Chiar și Biblia ne spune că la 12 ani, Iisus a fugit trei zile la Ierusalim. Acolo l-au găsit Maria și Iosif, în Templul Sfânt, ascultând și întrebând învățătorii.

”Și, văzându-l, au rămas uimiți, iar mama Lui a zis către El: Fiule, de ce ne-ai făcut nouă așa? Iată, tatăl Tău și cu Te-am căutat îngrijorați.
Și El a zis către ei: De ce era să Mă căutați? Oare, nu știați că în cele ale Tatălui Meu trebuie să fiu?” (Evanghelia după Luca)

Stephane Arfi dă acestor citate din Biblie o semnificație aparte și ne vorbește de mânia lui Iisus împotriva Cerului întreg. El decide să meargă la Ierusalim după ce află că este însuși Fiul lui Dumnezeu și dorește să îi ceară socoteală. Dacă Cerul e bun, de ce oamenii suferă? De ce există moarte și durere? De ce există boli și sărăcie? Care e secretul fericirii? Întâlnirea cu înțeleptul Hilel, care va fi consemnată și va sta la baza acestei cărți, este revelatoare. Astfel, Iisus află că nu iubirea e secretul, ci bunătatea – hesed. Iubirea sau milostenia fără bunătate nu înseamnă nimic.

”… este vorba să fim ”buni” cu semenii, așa cum suntem cu noi înșine, și să fim buni unii cu alții; ceea ce nu exclude nici curajul de a ne opune altora, nici cel de a ne iubi aproapele dacă dorim.
Iubirea reprezintă o patimă, minunată, dar efemeră, arzătoare, și adesea distrugătoare (reversul său fiind ura); prin urmare, este greu de imaginat că autorii biblici au intenționat să facă dintr-o patimă punctul central al vieții umane.”
Trei zile la Ierusalim este o carte care îți deschide ochii și care îți va da anumite răspunsuri la întrebările tale. Tot în ea vei vedea că Iisus a fost om, înainte de toate, a avut aceleași temeri și a simțit aceleași nedreptăți ca și noi. Mai ales copil fiind, când nu putea înțelege chiar totul. Cartea o găsiți pe site-ul Libris și cu siguranță vă va fi pe plac!

4 Replies to “Recenzie – Trei zile la Ierusalim

  1. zici ca ar fi pe placul meu? Parca nu prea ma prind cartile astea, mai ales ca vad ca scrie pe coperta si de Alchimistul, care mie nu mi-a placut deloc deloc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *