De când v-am spus că vă dau rețeta mea de conopidă gratinată, pe bună dreptate dacă m-ați boscorodit un pic în mintea voastră. Dar gata, azi nu mai uit! V-am arătat poza pe Facebook, multă lume a fost curioasă să știe ce e, dar n-am dat prea multe detalii, știind că voi adăuga modul de preparare aici, ca toată lumea să-l vadă. Nu e complicat deloc, aveți nevoie de câteva ingrediente, pe care eu nu le-am cântărit, ci le-am pus ”din ochi”:

  • o conopidă de 1 – 1,5 kg
  • câteva buchețele de broccoli (opțional, eu am avut mai puțină conopidă și voiam să umplu tava)
  • 200-300 g smântână
  • 100 ml lapte
  • 2-3 ouă
  • brânză rasă
  • 70-100 g bacon
  • unt sau ulei pentru uns tava și pentru prăjit baconul

Conopida se pune la fiert, dar nu se lasă foarte mult, ci doar până se înmoaie puțin. În apa fiartă se pun și buchețelele de broccoli, la fel, 5 minute maxim. Se scot și se lasă la răcit. Se unge o tavă cu o bucățică de unt sau un strop de ulei, apoi se pun conopida și broccoli. Ouăle se bat într-un castron (ca pentru omletă), se adaugă laptele și smântâna și se amestecă până se obține un sos grosuleț. Se adaugă sare și piper. Baconul se prăjește într-o tigaie (într-un strop de unt), se sfărâmă în bucățele și se ameestecă cu conopida în tavă. Se adaugă sosul de smântână peste ele, astfel încât să acopere totul (dacă mai e nevoie de sos, suplimentați cantitatea de smântână și lapte), apoi se presară brânză rasă din belșug. Se dă la cuptor cam jumătate de oră (depinde de cuptor – lăsați până se rumenește deasupra). E bună caldă, dar și mai bună e rece. Iese ca o budincă, poate fi consumată oricând, oriunde, eu am avut la pachet din ea și a fost foarte sățioasă.

IMG_20160207_194214Asta a fost rețeta de conopidă gratinată. Acum am musaca în frigider, mă gândesc să fac și o ciorbă de perișoare (pasiunea mea) și cam asta e pentru săptămâna asta. Dați voi și alte idei, de preferat din legume, să le mai integrăm în alimentație într-un mod plăcut. Zi frumoasă să aveți!

6 Replies to “Rețeta săptămânii – Conopidă gratinată

  1. Conopida este una dintre legumele mele favorite si aceasta reteta o prepar si eu des de cum apare la piata si pana toamna tarziu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *