Ziua bună, oameni frumoși! Ca să terminăm cu retrospectivele și clasamentele anului trecut, am zis să facem asta și pentru cărți, pentru că știu că avem mulți cititori printre noi. Mă bucur că am avut colaborări minunate cu edituri și librării minunate, astfel că am avut material de citit. În plus, de ziua mea am primit voucher de 200 lei și unul de 150 lei, și nu numai atunci, astfel că am avut capital să îmi dezvolt pasiunea. Pentru mine, cărțile sunt hobby-ul cel mai de preț. Și nu aș renunța niciodată la ele. Indiferent cât de obosită aș fi, tot citesc câteva pagini. Dacă acum câțiva ani aș fi zis cu mâna pe inimă că autorii nordici sunt preferații mei, în momentul de față nu știu dacă mai am preferați. Citesc mult, fără prejudecăți. Da, e posibil ca ceva să nu mă prindă, dar foarte rar.

După cum zice GoodReads (îmi place să țin evidența cărților citite), am citit 78 cărți și 26 420 pagini în 2021. Challenge-ul meu a fost setata la 75 de cărți, ceea ce mi-am propus și anul acesta. Le-am și depășit, fapt care m-a bucurat enorm! Cea mai lungă carte a fost în mod clar Frumoasele adormite, cu 840 de pagini. Și mă gândesc că mai am 3 cărți ale lui King pentru anul acesta. Cea mai scurtă carte – Profesionistul. L-am descoperit pe George Arion și îmi pare rău că nu am făcut-o mai devreme.

Am citit cărți de o lungime medie de 338 de pagini, iar cea mai populară carte a fost Biblioteca de la miezul nopții, o carte tare faină, e adevărat, prima a lui Matt Haig pe care o citesc, dar nu ultima. Nota medie pe care am acordat-o a fost de 3,9. La unele cărți am fost mai generoasă, la altele nu…

Să vă arăt câteva cărți care mi-au plăcut foarte mult?

Richard Osman a fost o descoperire foarte plăcută și am reușit să citesc pe final de an și al doilea volum al seriei, însă nu am apucat să fac recenzia. Este vorba despre un grup de patru bătrânei care nu sunt ceea ce par și se apucă de investigat crime.

Troia a fost încununarea seriei mitologice a lui Stephen Fry, pe care îl rog mult, mult, mult, să nu se oprească aici! Sunt fascinată de talentul lui narativ, am trăit și eu în perioada Greciei antice o dată cu cărțile lui!

Bunul doctor din Varșovia a fost o carte tulburătoare, ca toate cele despre Al Doilea Război Mondial. Te sfâșie pe interior să știi că au fost comise atâtea nedreptăți, atâtea crime și atâtea orori.

Endgame este ultima parte a seriei Ragdoll. Mi-a plăcut enorm, cred că s-ar putea să îmi îndrept mai mult atenția asupra autorilor englezi – Daniel Cole, Richard Osman, M.J.Arlidge…. sunt monumentali!

Pe cât de mișto-s autorii englezi, pe atât de bine scrie și Jean-Christophe Grange. Mi s-a părut monumental tipul și chiar vreau să mă uit și la toate filmele. E de o duritate genială.

Lui Stephen King chiar nu mai ai ce descriere să îi faci. E peste capacitatea noastră, e un geniu, mă bucur că nu a lăsat scrisul deoparte. După cum vă ziceam, mai am 3 cărți de-ale lui pe noptieră și abia aștept să le citesc.

Lista norocoasă a fost o carte diferită, fără crime și alte nebunii. A fost o carte sensibilă, mie mi-a plăcut mult și cartea anterioară a autoarei, La cinci pași de tine. E un subiect drăguț și sincer, deși mulți au zis că e un clișeu.

1986 este o carte despre perseverență, o carte despre vindecare și despre relația cu părinții. Un adolescent visează să schimbe lumea. Și poate, într-un fel, chiar reușește…

Dispariția lui Annie Thorne am primit-o de la Ade și e genială! Te ține cu sufletul la gură. Am zis că trebuie musai să găsesc și Omul de cretă cât de curând. Nu se leagă, dar stilul e divin!

Eu sunt Zlatan e ultima, dar poate cea dintâi carte. Nu de alta, dar îl iubesc pe Zlatan și mi-am dorit cartea asta de prea mult timp! Vă zic sincer,m mi-a plăcut enorm, se vede detașarea lui, ascensiunea ca om și ca fotbalist. Iar meritul pe care îl acordă soției sale… e tare drăguț!

Cam acestea au fost cărțile mele cele mai speciale. La prima vedere. Oricum, cred că au primit cele mai mari note. Am jonglat cu mai multe stiluri, chiar și acum am o mulțime de alte cărți în wishlist, din toate genurile literare. Aștept să îmi spuneți – voi ce cărți ați citit? Câte cărți ați citit? Care a fost cea mai bună carte citită anul trecut? Ce mi-ați recomanda să citesc?

11 Replies to “Retrospectiva anului 2021 în cărți

  1. Foarte interesante sunt toate cartile !
    Multumesc frumos pentru recomandare !
    Eu am citit doar cartea ,,Creatori in actiune,, de Anca Ghinea .Foarte mult mi a placut aceasta carte, deoarece este un fel ghid pentru cei care i si doresc sa faca ceva creativ dar nu au inspiratie .Va recomand cu drag sa o cititi.
    Si de a cum uremeza si citesc si cartea ,,Minciuna lui Michelangelo” de Igor .

  2. Ai citit atât de multe cărți interesante! Pe o parte dintre ele le am pe listă deja.
    Îți recomand “Omul de castane”, atât cartea, cât și serialul 🙂

  3. D.C.Dulcan In căutarea timpului pierdut și Kristen Hannah Gradina de iarna sunt care le-am finalizat de curând , mi-au plăcut .

  4. Anul acesta am citit “Magellan” de Stefan Zweig. Mi-a plăcut foarte mult, este extraordinar ce a realizat la nivelul anilor 1500. Anul trecut l-am descoperit pe Fredrick Backman, îmi place mult cum scrie ( Un om pe nume Ove si Oameni anxiosi). Am fost curioasa despre Islam, talibani, negrii, Coreea de Nord și am citit câteva carti si pe aceste teme.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *