Să ai mereu cuvintele la tine…

De când am început grădinița, școala, liceul, facultatea, masterul și activitatea la locul de muncă, toată lumea a așteptata să vorbesc. Să mă fac auzită. Să vorbesc în public, mai exact. Așa cum la grădiniță/școală, serbările sunt făcute cu scopul de a ne da curaj, iar micile text pe care le avem de învățat au ca scop educarea nostră de a vorbi în fața celorlalți, nu pot să nu aduc în discuție Sesiunile de comunicări științifice din facultate, unde trebuia să-ți prezinți munca în fața celorlalți, culminând, desigur, cu susținerea licenței și a dizertației, fiecare din ele cel puțin în fața unui număr destul de mare de profi.
Sigur, depinde de fiecare cum reacționează și cât de bine se simte atunci când își expune ideile în public. Eu, recunosc, cât am fost mică, nu am avut nicio problemă cu treburile astea. De fapt, cred că cea mai frumoasă amintire din clasa I este atunci când am fost vedeta serbării reeditate la Teatrul Alexandru Davila din Pitești, am cântat și am fost în prim plan. Dar pe măsură ce m-am mărit, a apărut o oarecare reținere. În liceu fugeam de expuneri ca dracu de tămâie, dar în facultate am fost ”băgată” în față de fiecare dată și nu am reușit să scap cu niciun chip. Totuși, treaba asta m-a pregătit pentru licență, unde emoțiile au fost estompate și am trecut cu brio și de ceea ce consideram că va fi cel mai mare hop din viața asta.
Cred că este esențial să știi să vorbești în public. Și am o mulțime de motive pentru voi, din care cel mai important este că așa vă puteți exprima opiniile și puteți fi siguri că oameni din jur chiar iau cunoștință de părerile voastre! Cu ajutorul public speakingului ne putem impune ca lideri și putem inspira și pe alții. Cred că în acest fel ne putem promova mult mai bine munca și ne perfecționăm cu fiecare discurs pe care-l ținem.
În momentul de față există cursuri de public speaking, susținute de Amalia Sterescu. Să vă mai spun că mi se pare genial? Cred că dacă existau aceste cursuri și acum câțiva ani, lucrurile ar fi putut evolua altfel pentru mine. Poate făceam o carieră în altceva. Poate că reușeam să influențez oamenii, dădeam ingineria pe vânzări sau cine știe? Foarte multe lucruri stau în mâinile, sau mai bine zis, în cuvintele noastre, așa că Public Speaking School ar trebui avută-n vedere la orice vârstă și-n orice context, pentru că nu poate decât să ne ajute.
Edouard Estaunie spunea că: ”Poți dărâma un oraș, arde o carte, zgâria o marmură: nu poți șterge urma unui cuvânt într-un creier.” În altă ordine de idei… exact ce vă spuneam. Cuvintele noastre îi pot influența pe ceilalți și pot duce la realizarea unor fapte importante. Totul e să fie spuse la momentul potrivit și în maniera potrivită!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *