Ziua bună tuturor! Despre Ruta Sepetys am mai auzit ca fiind autoare de romane young adult, destul de apreciate, ce-i drept. Este o scriitoare din America, ce se documentează foarte mult pentru cărțile sale, iar romanele sunt traduse în peste 35 de limbi. Are mare succes, poate de asta am și ocolit cărțile de ei, de teamă să nu fie ceva părea comercial și prea clișeistic. Până când am decis să citesc Sfârșitul șoaptelor. Decembrie 1989, o carte despre România și revoluția din 89. Nu vă mint, am citit-o în 2 ore. Nu mă așteptam să am asemenea sentimente legate de carte. Cutremurătoare e doar un cuvânt din cele care îmi vin în minte pentru a o descrie.

Cristian Florescu, un adolescent de 17 ani din România, elev în perioada comunistă, este racolat de Securitate. Conform statisticilor, cel puțin unul din 10 români era informator al Securității. Comunismul în România a fost mai greu decât în orice altă țară. Ceaușescu a făcut din popor un sclav, iar sub pretextul plătirii datoriilor externe, oamenii au suferit de foame, de frig, nu au avut absolut nimic. Nu aveai libertate, nu aveai vise, nu aveai nimic.
Sfârșitul șoaptelor este cartea care îți deschide ochii. Mulți deplâng acea perioadă, toți aveau un loc de muncă și o casă, însă părerea mea este că și acum poți munci fără să te oprească nimeni. Poate că nu trăiești în lux. Dar cel puțin nu îți e frică să spui 2 cuvinte. Pe vremuri, dacă vreun cuvânt greșit ajungea la urechile Securității, erai bătut, torturat, ți se aplicau diverse pedepse.

Cristian Florescu este omul care are contact atât cu Securitatea, cât și cu o familie americană care locuiește temporar în România. Diferența de mentalitate și de statut îl frapează, îndemnându-l să caute și mai adânc. Revoluția începe, iar ororile din acele zile, morțile inutile și torturile inimaginabile au lăsat amprente adânci în istoria noastră. Pur și simplu, e o carte ce merită citită!

Revoluția română nu a fost deloc ușoară. Iar cei ce au supraviețuit să poată povesti lumii mai departe cum era înainte nu cred că mai vor să trăiască acele vremuri. Din păcate, România nu a scăpat de comunism, așa cum spune și autoarea. Poate că a scăpat de această denumire, însă viața e din ce în ce mai grea, iar oamenii sunt ținuți sclavi în continuare. Sfârșitul șoaptelor e o doar o reflecție a acelor timpuri. Dar te marchează profund. Cartea o găsiți la Libris. Aștept și părerea voastră, dacă ați citit-o.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *