Când spun vacanță, mă gândesc automat la relaxare. La un șezlong, la soare și la multe cocktail-uri cu umbreluțe! Vacanța pentru mine este o oază de liniște în lumea asta agitată, îmi închid telefonul și mă bucur de tot ce mă înconjoară. Nu contează unde plec, important e să nu stau acasă, dar în același timp vreau să și văd ceva, să mă și distrez, dacă s-ar putea, să ajung și la vreun concert/festival… Am multe, multe dorințe, zău! Salvarea mea e sigur CND Turism. La câte oferte turistice ne oferă… am de unde alege! Anul ăsta studiez intens posibilitatea de a pleca în Asia. Dar știi oare că există mai multe tipuri de turiști, în funcție de destinație? Și cum Asia oferă numeroase posibilități și locații de vizitat…ați fi surprinși peste ce dați acolo! Eu vreau să vă pun în temă, așa că…ne vedem la destinație!

1. Turistul ”atotștiutor” – vizitează toate obiectivele turistice, nu ratează nici cea mai mică pietricică, și te zăpăcește apoi cu cunoștințele lui. El știe tot, citește toate inscripțiile, se documentează, apoi te ”umple” și pe tine de informații. Destinația preferată: Zidul chinezesc și Taj Mahal-ul sunt preferatele lui, dar nu se dă în lături de la cine știe ce monument obscur.

2. Turistul ”selfie” sau Facebook – prinde în schemă orice peisaj, deși nu se vede nimic în afară de capul lui, dar el încearcă, totuși. Are boala fotografiei, chiar dacă e mult și prost. Se pozează în orice ipostază, dacă n-are cine să-i facă poze, își face selfie-uri. Și postează orice pe Facebook. Check-in-ul e la ordinea fiecărei jumătăți de oră, pentru ca ceilalți să vadă cât de bine se distrează el. Destinația perfectă pentru el este: oriunde. Nu contează unde merge, atâta timp cât se poate lăuda. Pe wall!

3. Turistul aventurier – caută destinații exotice în care-și poate face de cap. Nu suportă să meargă undeva și să stea degeaba. Fie că e vorba de activităț sportive, bungee jumping, fie că pleacă prin expediții, prin frig sau deșert, el vrea adrenalină. Eu îi recomand să meargă prin Irak, acolo sigur va avea parte de aventura vieții lui! Sau în Bangkok. Numai să aibă grijă la portofel…

4. Turistul relaxat – plajă, soare, cocktail cu umbreluțe. Ce vă ziceam eu la început? Relaxare totală! Nu își dorește decât să doarmă și să-și reîncarce bateriile. Îl interesează prea puțin ce e în jur, nu vizitează nimic, decât forțat (de soție), nu vrea să înoate, ci doar să se bucure de liniște. Cei de la CND Turism îi fac o ofertă de ofertă și-l trimit la Mandarin Oriental Sanya, în sudul Hong-Kong-ului. E paradis de-a dreptul! Hotel de 5 stele, șezlonguri, palmieri, hamace, multe fructe și mâncare proaspătă…E de vis!

as5. Turistul ”degustător” – el merge în vacanță pentru a încerca diverse mâncăruri.  Iar în Asia chiar are cu ce se delecta! De la gândăcei până la sushi, de la scorpioni prăjiți până la viermi de mătase, asiaticii chiar știu să facă mâncare bună! Singura chestie e să te încumeți să guști. În România ai șansa să încerci celebrii tăiței sau pui curry, dar acolo…mâncarea e la mama ei! Deja mă gândesc la creveți, la porc mushu și la pachețele de primăvară. Ce de bunătăți! Destinația ideală: orice loc din Asia are specificul lui, Iranul are Tahchin, China are tăițeii chinezești, Japonia are sushi, iar India curry. O explozie de gusturi și arome!

Eu nu pot spune că mă încadrez într-o anumită tipologie, ci iau câte puțin din toate. Îmi place să gust mâncarea străinilor, să văd care e specificul, sunt curioasă în privința istoriei, a obiceiurilor, mă fascinează obiectivele turistice, dar nu m-aș da în lături nici de la leneveală. Pentru că Asia e departe, recomand să cauți circuite cu avionul, pentru ca timpul folosit la drum să fie cât mai scurt. Nici circuitele cu autocarul nu sunt de lepădat, dar asta mai ales dacă dispui de mult timp la dispoziție! Eu am fost fascinată de autocar, este incomod, într-adevăr, durează, dar vezi absolut tot drumul! Nu pierzi nicio țară, niciun chip. Vacanța înseamnă, până la urmă, să faci ceea ce îți place. Indiferent că stai acasă sau pleci în țară sau în străinătate, concediul este în primul rând o ocazie să te odihnești. Psihic, în primul rând, pentru că merităm.

Voi ce tip de turist sunteți?

Acest articol a fost scris pentru proba a patra de la Spring Super Blog 2015, sponsorizată de CND Turism

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *