Deși mai toți suntem tentați să spunem că ne-am săturat să lucrăm la patron, să facem bani pentru alții, și am prefera mai degrabă să avem propria afacere, stau și mă întreb câți ar fi chiar capabili să gestionăm așa ceva. O afacere nu e ca și cum ai sta la un stand și ai vinde, e mai mult de atât, trebuie să știi marketing, trebuie să te organizezi, trebuie să fii un lider pentru angajații tăi, să știi să-i motivezi și să-i ții sub control. O afacere înseamnă responsabilitate în primul rând, apoi multă muncă și o mentalitate deschisă.

Ce trebuie să faci pentru o afacere de succes? În primul rând, să nu ai impresia că dacă ai reușit să faci ceva, va rămâne așa. Nu, trebuie să te menții, să lucrezi mult pentru asta. E important să îți faci un plan de afaceri în care să cuprinzi descrierea afacerii, obiectivele, resursele necesare, capitalul, absolut totul. Iar apoi, pe baza lui, să începi să-ți dezvolți ideile. Să îți dorești, dar mai ales, să te informezi asupra fiecărui aspect care contează.

(sursa:http://plandeafacere.ro)

Cred că a avea succes în afaceri se bazează pe mai multe elemente: oameni cu experiență, noroc, un plan de marketing foarte bine pus la punct, dar și exploatarea unor situații avantajoase. Atunci când te hotărăști să faci ceva trebuie să ții cont de poziția geografică, de ce s-ar putea dezvolta în acea zonă (n-ai cum să faci agricultură în deșert), de segmentul de oameni căruia i te adresezi, de șansele pe care le ai. Dacă se ivește vreo oportunitate, n-o rata. Profită de fiecare avantaj față de competitori și alege calitatea, pentru a fi recunoscut de toți clienții. Profesionalismul e ceva rar în ziua de azi, așa că va conta enorm. Fii un om de cuvânt, fă afacerea ta una de cuvânt. Dacă oamenii așteaptă ceva de la tine, nu-i dezamăgi.

Același lucru e valabil și pentru angajați. Fă din echipa ta una omogenă, dedicată, motivează-ți oamenii și apreciază-i. Contează enorm să știi să-i ”educi”, să nu pui lucrurile într-o lumină proastă din prima. Cred că un lider ghidează. Un simplu șef doar cere. Fă oamenii să se simtă apreciați pentru ceea ce fac, nu-i trata ca pe sclavi, nu cu superioritate. Contează să te faci respectat, dar și plăcut.

Afacerile sunt ca jocul la loto. Depinde foarte mult de noroc. Dacă reușești să fructifici toate șansele pe care le ai, dacă întâlnești oamenii potriviți, dacă primești ajutor specializat de unde trebuie și când te aștepți mai puțin… Și contează foarte mult să ai susținere. Ca la orice în viață, de altfel.  Înseamnă mult să știi că și altcineva crede în tine și-n ideile tale. Plus că limita e cerul, e bine să-ți propui lucruri înalte. Tocmai asta te va ambiționa și-ți vei dori din ce în ce mai mult. Și cine te mai poate opri?

Succesul în afaceri vine cu porția. Nu mai cred în minuni în care te îmbogățești peste noapte, ci în muncă susținută!

One Reply to “Succesul în afaceri nu vine așa ușor pe cât pare!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *