Ziua bună, oameni frumoși! Am revenit cu partea a doua a mini-vacanței la bulgari, azi o să încerc să mă încadrez cu zilele 2 și 3, ca să termin. După cum ați putut citi aici, primele impresii nu au fost tocmai wow, stațiunea Nisipurile de Aur mi s-a părut destul de plictisitoare, așa că a doua zi am fost hotărâtă să mergem la Varna, oraș aflat la doar 20 km. Bulgaria este destul de mărișoară, iar Varna este singurul oraș mai mare din apropierea vămii, să zic așa (cam la 80 și ceva de km).

Dimineață am fost la plajă în stațiune, am vrut să prind câteva ore de bronz, m-am colorat insesizabil, dar am eu timp la noi să mă înnegresc. Plaja e curată, apa limpede, e frumos, merită! La noi e plin de mucuri de țigări și sticle de plastic. La ei nu e așa. Nu știu care mai sunt prețurile la noi pe litoral, însă la ei e 10 leva șezlongul (25 lei), 3 leva (7.5 lei) salteaua și 10 leva (25 lei) umbrela. Adică vreo 60 lei. Nu merită efortul, părerea mea, în condițiile în care noi stăteam la plajă doar până la prânz. Și după cum vedeți, nici nu se înghesuia lumea la ele.

Am mâncat un doner la farfurie, destul de ok, 8 leva (20 lei), apoi am plecat să ne schimbăm și să vedem mânăstirea Aladzha (Aladja), una din cele mai vechi din Bulgaria. Se află la vreo 3-4 km de Nisipuri, pe drumul spre Varna. Este o mânăstire în piatră, amenajată în galeriile unor peșteri afectate de cutremure. Astăzi nu mai este ”activă”, să zic așa, dar poate fi vizitată, împreună cu muzeul aferent. Mi-a plăcut mult, este un loc frumos, multă lume vine aici, e verdeață, este și un fel de amfiteatru, am înțeles că se țin unele spectacole aici. Taxa de intrare este de 5 leva/adult (12,5 lei). Ce mi-a plăcut maxim e că la ei nu se percepe taxa de fotografie! Bravo! La noi te umple cu așa ceva! Peisajul e minunat, urci pe cele două nivele unde au fost chiliile și capela și totul este fix în piatră, nu este o mânăstire clasică.

După vizitarea mânăstirii, am continuat spre Varna. Drumul destul de ok, dar limite de viteză aiurea. Cum naiba să mergi pe un drum ok și să ai limită 60? În afara localității! Nu mi se pare normal… Sunt camere pentru vignete, camere de radar…grijă mare! Până la Varna nu mai e mult, noi am vrut să vizităm delfinariul, dar parcarea lor are fix 10 locuri și am fost îndrumați undeva la vreun km distanță, unde dacă duceam mașina, clar nu mai ajungeam în timp util la reprezentație, așa că am anulat acest lucru. Am vrut să vedem Muzeul Retro, am tot văzut diverse reclame pe drum, deci ăla a fost următorul pas. Nu știam că este în incinta mall-ului, dar asta a fost și mai bine!

Muzeul Retro este la nivelul 1, lângă Zara. Tot acolo găsiți și Muzeul Figurilor de ceară. Taxa este de 10 leva/persoană pentru un muzeu sau 15 leva/persoană pentru ambele. Noi am intrat la ambele, oricum nu aveam altceva de făcut. Muzeul Retro a fost cu adevărat interesant, găsiți aici numeroase obiecte din perioada comunistă. Din ce am observat, nu știu dacă e doar o impresie, la ei comunismul este regretat și încă încearcă să fie ținut în viață. Multe chestii cu Lenin și Stalin, chiar și-n stațiune am văzut suveniruri cu Putin (wtf???). Obiecte bine păstrate, de la mașini, jocuri, aspiratoare, cosmetice… tare fain mi s-a părut! Și am recunoscut câteva din cele pe care le-am prins și noi!

Muzeul figurilor de ceară este un loc foarte real, e primul de acest gen la care am mers! Nu are figuri celebre la nivel global, ba mai repede figurile lor naționale, cântăreți, oameni de televiziune, actori, nelipsiții Stalin și Lenin, dar, surpriză, și Regele Mihai și Ceaușescu. Mulți oameni din comunism, antrenorul naționalei de fotbal din Bulgaria, dar și Fidel Castro și Che Guevarra. Figurile sunt realizate foarte bine, ba chiar sunt foarte reale! Ai impresia că se cam uită la tine.  După tot acest tur, am colindat un pic mall-ul, care este foarte frumos și are câteva branduri care se regăsesc și la noi – Zara, H&M, Buzz, Sports Vision, Reserved, etc. Sunt și magazine pe care nu le-am văzut la noi, nu am intrat în toate, sunt și Tom Tailor, Guess, și zonă de food (Mc-ul e foarte răspândit la ei, nu știu care e treaba…). Mi-au plăcut mult fluturașii de pe mijloc, arătau tare bine!

Pe la 6 și jumătate am hotărât să plecăm și am vrut să mai vizităm ceva, dar din păcate, băile romane închiseseră la 5, grădina zoologică închidea la 7, acvariul la fel… ciuciu! Am hotărât să ne întoarcem în stațiune și să cumpărăm magneți și ce mai voia fiecare. Am mersla același restaurant și am mâncat fiecare o pizza – Capriciosa și Pepperoni. Destul de bune, cu blat foarte fain. Nota de plată a fost mai mică față de ziua precedentă, adică 38 de leva. Pizza a fost cam 12 leva, deci vreo 30 lei, dimensiune standard și nu foarte încărcată.

A doua zi a fost ceva mai ok, am văzut măcar câteva lucruri, dar asta nu mi-a făcut o impresie mai deosebită față de vecinii noștri. Rămân la ideea că la noi e mai fain. Vrana nu m-a dat pe spate, dar mânăstirea și cele două muzee chiar mi-au plăcut, le recomand dacă ajungeți în Bulgaria! Mâine revin cu ultima zi, mai am să vă arăt Balcicul și drumul de întoarcere.

31 Replies to “Vacanță în Bulgaria – partea a 2a

  1. Intradevar plaja lor e mult mai curata, la fel si apa semn ca cineva chiar se ocupa de plaja. Eu o sa ma reintorc in Bulgaria cu Dragos, la un hotel cu piscina.

  2. Am ascultat pareri pro si contra, referitoare la vacantele pe litoralul bulgaresc. Unanim insa, au fost parerile ca acolo e mai ieftin. Cred ca merita sa faci o incercare pana la urma si sa iti petreci cateva zile de vacanta la vecinii nostrii, bulgari.

    1. mai ieftin la all inclusive. sa mergi pe barba taintr-o statiune… mai putin. pentru ca acei comercianti sunt constienti ca la all inclusive ai tot, asa ca si preturile lor sunt mai mari, tocmai pentru a compensa

  3. Foarte interesant ce ai vazut in Bulgaria, muzeul Retro mi se pare o idee excelenta! Si eu am avut o colectie de pachete de tigari straine, culese de pe plaja, an de an… ca nooi nu aveam in comert asa ceva, doar la straini vedeai, si pe atunci, aruncau pachetele pe jos, pe nisip. Am avut vreo doua sacose de plastic pline cu pachete…

    1. ce frumos! eu m-am bucurat mult cand am vazut si tigari, si sapunuri, si mult multe chestii pe care le vedeam prin anii 92-93!

  4. Dragut foc muzeul lor retro. Noi avem asa ceva? Chiar am sa caut pe Google ca nu stiu sa avem si poate este si eu am ratat sansa de a-l vizita pana acum.

  5. Vreau si eu la Muzeul Figurilor de ceara, par atat de reale statuile. Esti foarte norocoasa ca poti calatori in astfel de tari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *