Ziua bună tuturor! A venit Moșul și la voi? Ba noi am împodobit și bradul aseară, ne-am făcut de treabă. Adevărul e că perioada asta e cea mai frumoasă, atât îmi pare rău că nu avem zăpadă, ci prea multă ploaie și umezeală. E mai frig decât anii trecuți, însă asta nu mă deranjează în mod deosebit. Tocmai de aceea am făcut planul și duminica trecută am dat o fugă pe Valea Prahovei. O excursie de o zi doar, nu am rămas peste noapte. Ținta mea a fost Castelul Iulia Hasdeu de la Câmpina, pe care mi-am dorit să îl văd de foarte mult timp. Am ani de zile de când îl pândesc, însă a fost în renovare până acum o lună-două. Așa că ne-am pus în mașină și am pornit, sperând în sinea mea și la puțină zăpadă pe Valea Prahovei.

Castelul Iulia Hasdeu

Câmpina e la aproximativ 200 km de Brăila, pe care i-am parcurs cam în 3 ore și un pic. A fost o vreme ciudată, a burnițat mult, a și plouat. Din fericire, acolo a fost ok. Noi am fost cu Aki, dar el a rămas afară, nu are voie în muzeu. Și pe bună dreptate. Legenda Iuliei Hasdeu e fascinantă, la fel și a castelului pe care tatăl ei, Bogdan Petriceicu Hasdeu, se zice că l-a ridicat la îndemnurile ei de după moarte. Iulia a fost un copil genial, dar a murit la 18 ani de tuberculoză. Totuși, tatăl ei a ținut legătura cu ea și dincolo de moarte. E o poveste fascinantă și adevărul e că o dată ajuns la castel, simți unele energii.

Biletul este 12 lei, la fel și taxa pentru filmat și fotografiat. Ți se oferă și un dispozitiv la care poți asculta detalii despre castel, viața Iuliei, precum și povești ale obiectelor din casă. Ideea cu ghidul audio mi se pare foarte bună, chiar afli multe lucruri! Înăuntru e o liniște mormântală, când am ajuns noi, nu era mai nimeni. Joia se intră gratuit, însă pentru 12 lei, chiar nu îi consider o avere. În plus, acești bani ajută la păstrarea castelului în bune condiții. Așa că îi plătesc cu drag și considerație. Locul este minunat. De la pianul Iuliei până la bustul mamei sale și mai ales, la templul din castel, ce are sus statuia lui Iisus, toate au parcă alt aer, altă energie fațăd e ce suntem obișnuiți.

Se spune că aici aveau loc sedințe de spiritism, iar pianul Iuliei încă se mai aude cântând. Poveștile sunt minunate, nu știu cât de adevărate sunt, dar drama familiei a fost reală.

Castelul Cantazucino din Bușteni

Aici am ajuns din întâmplare. Bușteniul e la 40 km de Câmpina, așa că ne-am încumetat să pornim. Da, o dată ajuns pe Valea Prahovei, îți dorești să fugi de acolo. Nu știu dacă și voi sunteți la fel. Aglomerația e îngrozitoare și nu pricep de ce se fac acele cozi interminabile. Din fericire, la dus nu am prins aglomerat pe sensul nostru, iar de întors ne-am întors pe Întorsură, ca de obicei. Prefer să merg mai încet decât să stau pe loc.

Castelul Cantacuzino a devenit celebru o dată cu apariția serialului Wednesday de pe Netflix. Cine nu l-a văzut încă? Adevărul e că știam de acest castel, însă nu am avut curiozitatea să ajungem aici. Bine, adevărul e că eu nici la casacada Urlătoarea nu am ajuns..deci se explică. Drumul e ok, era destul de multă lume (cred că toți s-au uitat la film), și poți alege să vizitezi doar curtea sau și castelul la interior. Cu Aki am avut voie în curte și nu am mers la interior, deoarece tururile sunt din oră în oră și însemna să stăm două ore afară pentru a putea vizita amândoi clădirea. În plus, era deja aproape 15 ceasul, înseamna să ne prindă noaptea fix în munte, așa că am zis pas. Plus, era un frig de crăpau pietrele!

Locul e impresionant, are chiar și un restaurant. Un vin fiert era 17 lei, așa că a bătut orice târg de Crăciun de care să fi auzit! Curtea e imensă, sunt și fântâni, și câteva leagăne, e super fain. Ne-am promis să revenim la vară, ca să putem intra pe rând și în interior, sunt convinsă că e tare fain. Biletul pentru vizitarea curții a fost de 15 lei, cred că este cam 35 sau ceva de genul de persoană și pentru interior. Bineînțeles, nu era pic de zăpadă nici acolo. Ba chiar aproape de Brașov a dat soarele și au crescut gradele în termometre. Însă a fost o escapadă faină de duminică!

Îmi place să vizitez tot felul de locuri din țară și cred că asta se vede. Nouă ne e și greu să plecăm în afară, de când cu Aki. Ușor ar fi doar cu mașina, însă asta înseamnă pe timp de vară, și clar cu durată mai îndelungată. Pe avion nu îl pot lua și nici nu am cum să îl las acasă singur. Așa că profităm și noi și plecăm pe unde putem, cât de aproape ar fi. Vouă vă plac vizitele astea scurte, de weekend? Ați văzut cele două castele de pe Valea Prahovei?

6 Replies to “În vizită la două castele de pe Valea Prahovei

  1. Nici eu nu am vazut niciunul dintre castele. Castelul Cantacuzino imi este cunoscut din pozele de pe net, dar nu am ajuns inca. Mi-as dori si eu o escapada de genul(fara copii)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *