Ce ar fi Crăciunul fără cozonac și turtă dulce sau fără vin fiert cu scorțișoară și portocale? E ca și cum ai zice vară fără soare (că iarnă fără zăpadă, slavă Domnului, avem!) Totuși, ideea de a înmiresma casa nu mi s-a părut atât de rea, și dacă am lăsat cozonacii pe mâine, ca să am toată ziua la dispoziția lor, în seara asta am zis să fac repede-repejor turta dulce. Și ea simplu de făcut, e nelipsită de pe masa de Crăciun. Și cică să mai fac, și vara, că nu arată rău deloc!
Avem nevoie de:
500 g zahăr
500 g făină
o cană apă fierbinte
4 ouă
1-2 linguri ulei
1/2 linguriță bicarbonat de sodiu stins în oteț
condimente pentru turtă dulce
opțional: nuci
250 g zahăr se ard ca pentru crema de zahăr ars, iar peste el se adaugă cana de apă fierbinte. Mare grijă la aburi! Se lasă să fiarbă până se dizolvă tot zahărul și se lasă să se răcească.
4 gălbenușuri se bat cu 250 g zahăr, apoi se toarnă peste ele siropul răcit.
Albușurile se bat spumă cu un praf de sare și se amestecă cu gălbenușurile. Se adaugă uleiul, condimentele(eu am pus un plic de condimente pentru turtă dulce, luat de la Lidl), nucile (eventual) și bicarbonatul de sodiu. Se adaugă făina și se pune în tava de chec.
Știți reclama aia cu crește, crește, de nu se mai oprește? Cam așa era și turta mea dulce :)) Doar ce-am scos-o din cuptor, am pozat-o și-am pus-o pe blog. Nici n-am gustat-o! O las până dimineață, să se răcească, apoi o decupez. Eu ca eu, am răbdare, dar am un mic șoricel prin casă, care papă tot ce prinde! Spor la treabă, dacă vă apucați de ea!
Pe vremuri faceam si eu turta dulce, dar cu altfel de reteta, intindeam un aluat si decupam cu forme de steluta, bradut…Craciun fericit!
si asa as fi vrut, sau o reteta de fursecuri era buna, ca tot am presa de biscuiti si n-am folosit-o niciodata”
Cozonac fac si nu intotdeauna sunt multumita de cum imi iese dar turta dulce nu am facut.
n-am facut decat o data cozonac, dar nu ma mai complic…