Am ajuns și-n luna august și chiar n-ș ști să vă spun unde s-au dus toate aceste zile din an. Și eu am vacanță, deși nu mai e ca-n copilărie, când 3 luni n-aveam nicio grijă. Nu mai știam nimic de școală, de lecții, în câteva zile terminam temele și aveam liber la joacă. Apoi, în august, deja începeau pregătirile. Ba ghiozdan, ba caiete, ba una, ba alta. Trebuia să fiu pregătită pentru reluarea orelor de curs. Acum nu mai am aceeași libertate, nu mai sunt aceleași vremuri, ba din contră. Acum munca e cea mai importantă, concediul e mai scurt, singurul lucru bun e că lipsesc temele. Dar ce trebuie să avem în vedere pentru prichindelul care începe școala?

1. La școală trebuie să te duci cu temele făcute

Dacă e clasa 0, are noroc. N-a avut teme. Dacă e clasa 1, la fel. De la clasa a doua se complică treaba. Părerea mea e să nu lăsați totul pe ultima sută de metri, întrucât e mai complicat. Știu că nici voi, nici copiii n-au chef de matematică și scriere. Dar e păcat ca-n luna septembrie să vă treziți că el are de completat un caiet de vacanță și n-a făcut nimic. Ideal e să facă temele din iunie-iulie, iar pe ultima sută de metri, doar o recapitulare sumară.

2.Hăinuțe noi de mers la școală

Dacă are uniformă, e perfect! Dacă nu, pregătiți-vă să-i schimbați garderoba! Și chiar cu uniformă, sunt unele piese vestimentare pe care nu le puteți neglija. De exemplu, are neapărată nevoie de trening pentru ora de sport. Căutați cu atenție și luând în calcul toate condițiile. Unde fac sportul? În sală, afară? Pentru vremea de afară (care sigur se menține caldă până-n octombrie), recomand pantaloni copii mai subțiri, nu-i înfofoliți inutil! Și luați în calcul și alte hăinuțe, cum ar fi tricouri (cât mai merg), bluze cu mânecă lungă, malete, rochițe, așa cum sunt cele de aici. Găsiți lucruri de calitate, dar la prețuri mai bune, întrucât copiii cresc foarte repede.

școală bluză3. Caiete, pixuri, stilouri…

De preferat, sunați învățătoarea pentru o listă provizorie. Vor mai trebui achiziționate o mulțime de alte rechizite, dar măcar vă faceți o idee. Luați câteva caiete, ghiozdan, bloc de desen, culori, etc. Mie îmi plăcea partea asta cel mai mult, știu sigur! Pe culori, cu diverse personaje, voiam mereu penar complet echipat… eram tare mândră de ce cumpăram!

4. Țineți-i departe de boli

Pentru cine n-a făcut anumite vaccinuri, acum e momentul! Serios, nu amânați! Și asta pentru că, fie că e vorba de școală sau grădiniță, colectivitatea implică contactul cu foarte mulți alți copii. Nu vă jucați cu sănătatea copilului vostru și nu neglijați importanța vaccinurilor. Sincer, nu știu care-i treaba cu campania anti sau pro vaccinare, însă nu vreau să mă amestec! Știu doar că n-aș vrea ca fiul sau fiica mea să vină bolnav de pojar când aș putea evita asta. Aici aș adăuga să-i faceți un control general. Pentru siguranță. Și oftalmologic, și auditiv… orice problemă trebuie rezolvată din fașă!

5. Începeți să conturați programul

Copilului îi va fi foarte greu să se trezească în primele zile de școală dacă nu i-ați creat acest obicei anterior. Dacă pe 11 septembrie el tot se mai trezește la 11, iar pe 12 trebuie să fie la deschidere la 8-9, va fi dificil. Mai bine luați în considerare conturarea unui program similar cu cel de la școală, măcar cu 2-3 săptămâni înainte. Adică trezit devreme, luat micul dejun, o recapitulare a temelor, prânz, somn după-amiază, program liber, culcat mai devreme… E păcat să-l chinuiți când deja e o necesitate. Și luați în calcul și înscrieri la Palatul Copiilor, la o școală de muzică, la ceva activități extrașcolare. Acest program extra îl va responsabiliza!

Nu mă dau mare în sfaturi pentru copii, dar cred că-s lucruri de bun simț, pe care părinții e bine să le ia în seamă. Adică eu așa aș face la mintea de acum, dacă aș avea un copil de dus la școală sau la grădiniță. Cred că e important să ai grijă de sănătate, să faci cumpărăturile din timp, dar în mod inteligent, fără lucruri inutile. să îl pui în temă cu ce va urma. Și în ceea ce privește hainele și rechizitele, înțelegeți că nu e ok să fie cele mai cele! Lucruri bune calitativ, dar fără a face paradă. Pentru că cei mici trebuie să arate cât de cât egali. Cel puțin financiar. La capitolul inteligență o vor dovedi singuri! S-aveți spor!

4 Replies to “5 pregătiri importante pentru școală sau grădiniță

    1. :)) sa stii! dar era frumos rau! cat mai cautam nu stiu ce penare, ce ghiozdane, caiete numa de-un fel, eheee…vremuri!

  1. Eu mai am pana o sa incep “nebunia” ce precede inceperea scolii. Cand o sa inceapa fetita mea scoala, voi rememora foarte multe lucruri…:)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *