Nu știu cum de s-a întâmplat, dar cartea asta de referință a lui Stephen King am ratat-o până acum! Știu, e un sacrilegiu și nici nu vreau să îmi găsesc justificări. Să mai spun că nici filmul nu l-am văzut măcar? Deja mă fac de râs… Culmea e că Doctor Sleep, practic continuarea de la Shining, am citit-o… și exact după ce a apărut! Când m-am apucat de ea mi-a venit un pic greu… carte groasă, perioadă aglomerată, timp puțin, scris mic… deja mă speriasem! Dar când am intrat în pâine și am prins și timp… parcă s-a schimbat ceva! S-a citit singură. Doar că de câteva zile mă chinui un pic să fac loc și acestei recenzii. Cartea o am de la Târgul Cărții și e varianta hardcover de la colecțiile Adevărul, o carte foarte faină, bună de pus în bibliotecă.

Totul începe atunci când Jack Torrance găsește o slujbă pe perioada iernii la un hotel ce poate fi numit cel puțin ciudat. Overlock este un loc în care au avut loc numeroase crime, numeroase scandaluri, care a trecut de la un proprietar la altul și a cărui imagine a fost ultima dată pătată de un îngrijitor care și-a ucis familia, apoi s-a sinucis. Asta nu îi sperie, nici pe el, nici pe soția sau fiul său. Toți sunt convinși că vor trece cu bine de cele câteva luni cât vor fi izolați. Sau… nu chiar toți?

Danny, băiatul lui Jack, are o abilitate specială, prin care simte și vede lucruri. El o numește ”Strălucire”. Și tocmai această abilitate îl face să înțeleagă că hotelul nu e un loc în care să stai izolat atâta timp… Iar faptul că Jack este fost alcoolic nu ajută absolut deloc, fiind extrem de vulnerabil. Oare ce se află în hotelul Overlock?

Personajele din Shining sunt diferite, dar constituie un întreg

Jack este genul omului care vrea să aibă mereu dreptate… În urmă cu câțiva ani a făcut extrem de multe belele și a avut impact negativ chiar și asupra fiului său. Alcoolul l-a dus în stare să comită multe păcate, dar o revelație, dacă pot spune așa, l-a repus pe drumul cel bun. El e veriga slabă din familie, deși nu pare. Rolul acesta i l-aș fi atribuit mai repede soției sale, dar aceasta m-a surprins plăcut. Și-a apărat fiul, face totul pentru el.

Danny este un copil deosebit, dar are multe de tras de pe urma viziunilor sale. De cele mai multe ori are acces la informații pe care nu trebuie să le dețină. Astfel reușește să afle dedesubturile hotelului….

Pentru mine, Shining e clar cartea de căpătâi a lui King! Nici măcar Pet Samatary nu m-a impresionat atât de mult și nu a fost atât de înfricoșător. Pur și simplu nu știi la ce să te aștepți, care e următoarea mișcare. King e imprevizibil. Și știe să țeasă o intrigă plină de mister! Voi ați citit vreodată ceva scris de Stephen King? Cum vi s-a părut genul?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *