Neața bună, oameni dragi! Sper că v-ați odihnit și v-ați distrat cum se cuvine zilele astea, azi e a treia zi de Crăciun și Sf. Ștefan, deci vă urez un sincer ”La mulți ani!” celor ce sărbătoriți azi ziua numelui! Eu ieri și azi am în plan leneveală maximă! Ba chiar am reușit să termin cartea destul de plictisitoare de care m-am apucat acum vreo 10 zile. Acum citesc încă una, nu îmi mai ating obiectivul pe Goodreads, de 100 de cărți pe anul ăsta, dar la 75 tot ajung. Dar,gata cu vorba, e de treabă! Pentru cine are sărbătoriți și trebuie să mai facă ceva dulce, sau pentru Anul Nou, sau pur și simplu pentru că ne place ciocolata, vă propun azi o rețetă rapidă, modificată de mine, care se potrivește perfect în decor. Avem nevoie de:

pentru blat:

  • 3 ouă
  • 150 g zahăr
  • 150 ml ulei
  • 150 ml lichior ciocolată/cafea/sirop zmeură (am făcut rețeta mai permisivă, eu am amestecat cafeaua cu lichior de ciocolată și cu sirop de zmeură, dar se poate folosi cam orice, de la ciocolată caldă până la alte lichide aromate)
  • 150 g făină
  • 1 plic praf de copt

pentru glazură:

  • o ciocolată neagră
  • 100 g unt
  • 3 linguri lapte
  • 3 linguri zahăr/miere

Începem cu blatul: gălbenușurile se bat bine cu zahărul, se încorporează treptat uleiul (iese ca o maioneză), apoi se adaugă albușurile bătute spumă. Se pune lichidul (lichiorul, cafeaua, ce alegeți), apoi făina împreună cu praful de copt. Se amestecă bine și se bagă la cuptor, în tavă rotundă (cam de 28 cm diametru). Merge și în tavă pătrată sau dreptunghiulară, trebuie să vă orientați la dimensiuni, nu încercați pe 30×40 cm, mai degrabă la un 25×25 sau maxim 25×30 cm. Se lasă la copt până trece testul cu scobitoarea. Se lasă să se odihnească, se fac câteva înțepături cu o scobitoare, apoi se prepară un sirop din lichior și cafea, sau doar cafea, doar ciocolată caldă, cafea+sirop de zmeură sau orice alt tip, în cantitate totală de 150 ml. Se toarnă peste blat, o să vedeți că la început pare că se îneacă, dar absoarbe imediat, mai ales dacă nu ați uitat de înțepăturile date cu scobitoarea.

Se lasă să se răcească și se pregătește glazura: cele trei linguri de lapte cu zahărul sau mierea se pun pe foc, se adaugă untul și ciocolata și se amestecă încontinuu, dar fără să fiarbă. Se pune glazura pe prăjitură și se lasă la răcit.

IMG_20151227_112031Iese o prăjitură plină de ciocolată, numai bună de început ziua! Eu nu am putut sta departe de ea în dimineața de Crăciun, a fost primul lucru pe care l-am gustat, nici nu am băgat în seamă mâncarea. Diplomatul l-am făcut mai mult pentru Mr., că el e cu frișca, cu vanilia și cu fructele, dar această prăjitură a fost numai pentru mine! Voi ce bunătăți mai faceți pentru Anul Nou?

4 Replies to “Rețeta săptămânii – Prăjitură cu ciocolată

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *