De când cu ”mania” mea de a mânca cât mai sănătos și, dacă se poate, fără ulei sau cu cât mai puțin (adevărul e că nu mă mai atrage prăjeala ca altă dată), am căutat rețete cât mai simple, mai condimentate, mai aromate, pentru o mâncare cu gust bun. În căutările și în dietele mele am dat peste rețeta de Shakshuka, adică un fel de ochiuri cu sos de roșii, ceva gen ouăle noastre românești. Colega mea îmi spune că ea face ochiurile românești astfel: fierbe o crăticioară cu apă, sparge ouăle acolo și le face ochiuri, iar separat face un rântaș ca la fasolea bătută, din ceapă tocată și bulion. Eu am adaptat puțin ce am găsit pe net și a ieșit un fel pe care-l devorăm de fiecare dată când îl fac. E simplu de făcut, ușor, și pentru 2 persoane aveți nevoie de:

  • 4 ouă
  • o cutie de roșii tocate
  • 3-4 ardei iuți (de ei vă puteți lipsi dacă nu vă place picant)
  • o ceapă mare
  • condimente diverse: busuioc, cimbru, oregano, chilli (în caz că ardeii nu-s suficient de iuți)
  • 1 ardei gras mic sau jumătate mare (de el vă puteți lipsi în perioada asta, pentru că cei din comerț nu au niciun gust în sezonul rece)
  • o linguriță de ulei

IMG_20151124_182826 Încingem puțin uleiul, tocăm ceapa și ardeii iuți și-i punem la călit. Adăugăm conserva de roșii și lăsăm focul mic, să se gătească. Asezonăm cu sare, piper, punem și ierburile uscate, chilli, dacă mai e nevoie de iuțeală, și le lăsăm 2-3 minute să fiarbă.

IMG_20151124_183418Adăugăm ouăle, le spargem ușor și le punem direct în amestecul de pe foc, ele își vor face loc și se vor așeza frumos, apoi punem capacul și le lăsăm (tot la foc mic) circa 5-7 minute. Stingem focul și le servim calde. E o nebunie, amestecul de roșii cu ceapă și condimentele diverse, cu puțină iuțeală dată de ardei… Aș mânca încontinuu! Adevărul e că ardeiul gras dă o savoare aparte, ca orice legumă de grădină, de altfel. Vara folosiți roșii tocate, pentru că au gustul acela de roșie autentică. Acum e ca și cum ați pune carton, de aceea vă recomand conserva. Voi faceți acest fel de mâncare la voi acasă? Aștept să-mi spuneți cum vi s-a părut! Poftă bună și spor!

IMG_20151124_185210

2 Replies to “Rețeta săptămânii – Shakshuka sau un fel de ouă românești

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *