Nu știu voi, dar eu fără cafea nu pot! Bine, poate mai sar o zi-două, dar în general nu lipsește. Și nu musai dimineață, ci și pe parcursul zilei. De la cafeaua simplă, fără zahăr, fără lapte, la cea cu spumă de lapte, frișcă și un miliard de arome, am încercat multe sortimente. Fiecare are preferințele sale și, contrar așteptărilor (sau poate nu știați), cafeaua simplă nu are mai mult de 1-2 kcal pe 100 ml, dacă e făcută doar din cafea și apă. Și mai știați că avem din 2001 în țară Asociația Română a Cafelei? Membrii săi sunt selecți, numai unul și unul –

Aceștia sprijină crearea unei piețe a cafelei competitive și transparente, astfel încât consumatorii să beneficieze de cel mai bun raport calitate-preț! Și chiar avem o cafea excelentă, de unde ai de ales – Nescafe, Jacobs, Tchibo, pot spune că le-am încercat pe majoritatea, fie că vorbim de cafea măcinată sau de ness. Mai nou m-am aventurat și pe tărâmul boabelor, dat fiind faptul că mi-am luat un espressor automat, iar mirosul de cafea proaspăt măcinată bate orice în fiecare zi!

Un consum moderat de cafea este recomandat pentru fiecare din noi. Eu am și tensiunea foarte mică, iar consumul acestei băuturi mă mai echilibrează. Cafeaua conține numeroși antioxidanți, precum acidul clorogenic, polifenolii, acidul cafeic si melanoidinele. Aceștia contribuie la protecția împotriva deteriorării celulare provocate de radicalii liberi, care se află printre cauzele a numeroase boli.

Rețete cu cafea? Da, vă rog!

De ce să bei același tip de cafea, când poți face numeroase combinații? De la espresso-ul simplu până la Machiatto sau Frappe, toate au o anume cantitate de cafea în componență. În plus, pe site-ul Asociației Române a Cafelei, găsiți atât de multe rețete de și cu cafea, încât sursa de inspirație e inepuizabilă! Iată una din rețetele ”de sezon”, ca să vă fac poftă:

CAFEA CU AROMĂ DE CRĂCIUN

Ingrediente:

  • 4 căni de cafea proaspăt măcinată (aproximativ 250 g)
  • 8  bastoane de scorțișoară
  • 80 boabe de ienibahar
  • 40 cuișoare
  • 20 boabe de piper negru

Mod de preparare:

1. Turnați cafeaua proaspăt măcinată într-un borcan mare sau un recipient ce dispune de un capac etanș.

2. Rupeți în bucăți mai mici batoanele de scorțișoară și așezați-le într-un mojar. Adăugați restul ingredientelor și apoi utilizați un pistil pentru a zdrobi ușor amestecul. Bastonașele  de scorțișoară trebuie să fie zdrobite în bucăți mai late, pe când celelalte mirodenii trebuie zdrobite mai mărunt, însă fără să ajungă la consistența de pudră.

3. Adăugați condimentele în borcan, deasupra cafelei. Puneți capacul și amestecați ingredientele.

Acest amestec este excelent ori de câte ori simțiți nevoia să consumați o cafea mai specială,  în zilele înfrigurate de iarnă!

Sper că v-am convins că nu se compară nimic pe lume cu cafeaua! Așa că și dacă beți 3 în 1 sau cafea cu lapte, tot băutori de cafea vă numiți! Iar consumul moderat, de 2-3 cești pe zi, este benefic. Iar ca sfat – nu vă aventurați să dați mulți bani pe un espressor fițos. Uneori, o cafea la ibric cu mult caimac e tot ce trebuie! Voi ce tip de cafea preferați?

12 Replies to “Cafeaua – elixirul de toate zilele

  1. Noi ne-am luat un espressor care macină cafeaua și imi pot spuma laptele. Folosim doar cafea boabe proaspăt prajite și cafeaua este minunata. Imi place să imi fac acasa cafeaua, dar imi place si sa o savurez in oras, alaturi de cineva drag.

  2. Iubesc Cafeaua si trebuie sa recunosc ca este cu adevarat buna fie ca este vorba de una instant, la ibric, espressor, etc. Ai mentionat fix acele branduri la care apelez in mod frecvent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *