Dacă ar fi să aleg o carte foarte bună din câte am citit în ultima perioadă, Clubul crimelor de joi s-ar încadra la acest aspect. Amuzantă, misterioasă, plină de personaje ”colorate”, e cu adevărat o carte pe care abia aștepți să o citești și totodată ai vrea să nu se termine. Un fenomen în Marea Britanie și nu numai, s-a vândut în peste 250 000 exemplare în prima lună de la lansare și a devenit #1 bestseller Sunday Times. A fost declarată Cartea anului 2020 de rețeaua de librării W H Smith și s-a tradus în 37 de țări. Ce să mai… un succes! Se pare că Richard Osman a descoperit rețeta succesului. El este scriitor, producător, comediant, scenarist și prezentator de televiziune britanic, iar Clubul crimelor de joi este debutul său literar.

O rețea atipică de patru prieteni investighează cazuri pierdute

Elizabeth, Joyce, Ibrahim și Ron sunt patru prieteni trecuți și de prima, și de a doua tinerețe, ce se delectează cu investigarea unor cazuri mai vechi de crime. Locuiesc la Coopers Chase, unde au toate condițiile, iar acolo mai toată lumea face parte dintr-un club. Pentru că nu îi pasionează nici cuvintele încrucișate, nici andrelele, cei patru au înființat Clubul crimelor de joi. În aparență, un club nevinovat, desigur. Și mai ales, fondat pentru Penny, fostă inspectoare în poliție, care acum este ținută în viață doar cu ajutorul aparatelor.

Atunci când Donna, ofițer începător în poliția din Fairheaven, transferată de la Poliția Metropolitană pentru a scăpa de un fost iubit, se întâlnește cu cei patru, lucrurile intră pe un făgaș deloc normal. Ea este invitată să ia parte la clubul lor tocmai când în împrejurimi are loc o crimă. Elizabeth pare să aibă foarte multe cunoștințe, astfel că Donna ajunge să ia parte la ancheta acestui caz.

Cei patru bătrânei sunt acum pe urmele unui ucigaș adevărat. Se întâmplă aici și acum, nu în dosare vechi, uitate de timp. E atât de entuziasmant și totuși atât de periculos! Elizabeth îmi aduce cumva aminte de Miss Marple a Agathei Christie. Este o femeie jos pălăria și inventează tot felul de povești pentru a nu-și dezvălui sursele. Cei patru fac o echipă minunată și fiecare din ei își are propriul rol. Dacă vor reuși sau nu să rezolve misterul înaintea poliției, rămâne de văzut!

Clubul crimelor de joi mi se pare o carte ce îmbină atât suspansul, cât și amuzamentul. Cei patru au stiluri diferite – Ron este un golănaș trecut de prima și de a doua tinerețe, Ibrahim este un tip distins, ce cunoaște foarte multe, Joyce este mai tăcută și mai inocentă, iar Elizabeth este foarte impunătoare, dar fără a se dezvălui prea mult. Cartea se găsește la editura Crime Scene Press și v-o recomand cu mare drag, chiar dacă nu sunteți neapărat cititori de romane polițiste. Atmosfera în sine este foarte faină, așa că merită să vă cufundați în ea pentru câteva ore. Voi ați auzit de această carte? Cum vi se pare subiectul?

2 Replies to “Cartea săptămânii – Clubul crimelor de joi

  1. Ar putea să-mi placă, o s-o am în vedere. Chiar dacă anul ăsta aș vrea să mă focusez mai mult pe King când am chef de cărți cu acțiune și suspans.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *