Ziua bună, oameni frumoși! E weekend, e liber, e o vreme mohorâtă, care te îmbie la citit. V-am mai spus la fiecare recenzie făcută cărților lui Agnes Martin-Lugand că îmi plac poveștile ei. Pentru că asta sunt, povești cu final frumos. Are un talent în a scrie și îi curg cuvintele atât de ușor încât uneori o invidiez! Cel puțin așa pare. I-am citit toate cărțile până acum, dar ultima apariție, Lumina unui nou început, e prima pe care o dețin în format fizic. Am fost atât de nerăbdătoare încă de când a apărut, încât nu am rezistat tentației. Dovadă faptul că am reușit s-o citesc în 2 seri, deși are 350 de pagini. Dar este o carte ușoară, ce se citește cursiv.

Da, mulți au spus că Agnes Martin-Lugand scrie cărți prea simple și prea idealiste. Posibil, dar are un stil care pe mine m-a prins. Și eu sunt o persoană realistă, care nu se lasă furată cu una, cu două. Hortense, eroina ultimei cărți, este o femeie ce se apropie de 40 de ani, împlinită pe plan profesional – este profesoară de dans și are o școală împreună cu 2 prieteni în Paris. Pe plan personal, însă, ea este a 5a roată la căruță, adică amanta. Trăiește cu Aymeric o poveste frumoasă, dar dureroasă pentru ea:

”De atunci trecuseră trei ani. Ne spuseserăm cuvinte de amor, plânseserăm și râseserăm împreună de situația în care ne aflam. Aymeric mă readusese la viață. Cu el, râdea de-adevăratelea, simțeam cum inima îmi bubuia în piept și cum mă înfierbântam toată de îndată ce era lângă mine. Când mă uitam în ochii lui, aveam sentimentul că existam, eram iubită. Niciodată însă nu mi-ar fi dat prin minte să devin genul de femeie de reclamă, care așteaptă, care se dă cu capul de pereți când amantul o lasă să se ducă la familia lui, genul de femeie care, uneori, se scârbește. […]
La început, crezusem c-o să pot pune punct întregii povești, dar foarte repede îmi fusese cu neputință s-o mai fac, mă îndrăgostisem nebunește de el. Cu timpul, ne închiseserăm în coconul sentimentelor noastre, al relației care, uneori, mi se părea că nu mai e una adevărată. Așteptam. Ce anume așteptam? În fond, nu mare lucru. Rămâneam în continuare cealaltă. Asta era condiția ca să-l am lângă mine, trebuia s-o accept.”

Viața lui Hortense se schimbă în momentul când suferă o accidentare la gleznă și decide să se ”extragă” și din relația toxică la care lua parte. Astfel, ea pleacă în Provence, la casa părinților săi, casa copilăriei sale. De aici, lucrurile o iau într-o direcție diferită, deși nu întotdeauna la fel de fericite pe cât și-ar dori.

Da, poate că Lumina unui nou început e și ea o carte plină de clișee, la fel ca toate ale autoarei, dar apreciez faptul că m-a ”prins”. Așa că dacă un autor are calitatea de a mă captiva și după primele pagini scrise, are toată admirația mea! Eu am găsit cartea pe site-ul Libris, de unde îmi iau majoritatea cărților.

Lumina unui nou început e o carte despre speranță și despre curaj. Curajul de a ști când ceva nu îți face bine și de a încerca să repari acel lucru. Curajul de a te repara pe tine însuți. E o carte care te face să te analizezi și să crezi, totuși, că lucrurile vor fi mai bune.

12 Replies to “Cartea săptămânii – Lumina unui nou început

  1. Eu n-am citit niciun din cartile autoarei din cauza copertelor. Ma trimit cu gandul la basme si telenovele si chiar sunt prea mare sa mai cred in ele. Si stii ca prefer cartilein care am mai multa actiune decat stari.

  2. Deși sunt adepta cărților mai complexe, fie ele istorice, filozifice, politice sau de orice alt tip, totuși sunt momente în care mai vreau și o lectură lejeră, ușor de citit, care să „mă prindă” de la primele pagini. Așa că își au rostul și astfel de cărți…
    Nu am citit-o pe Agnes Martin-Lugand, deși am ochit de ceva vreme cărțile ei, dar am tot avut altele pe lista scurtă (doar vreo 50 :)) ) de lecturi.

  3. Ador coperta si titlul mi se pare oarecum motivant, recenzia e super, m-a determinat sa o trec in varful wish list-ului, chiar daca mai erau si altele la rand😍. Felicitari! 🤗😊

  4. Pe mine m-a fascinat cartea ” Îmi pare rău sunt așteptată” . Cred ca am citit-o de vreo 4 ori și as reciti-o. Ma regăsesc total în ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *