V-am spus cât de mult mi-a plăcut cum scrie Elif Shafak, așa că n-am ratat ocazia de a-mi mai comanda și alte cărți ale ei. Până acum n-am prea avut timp de citit, dar de acum încolo promit să recuperez! Așa că azi vreau să vă povestesc un pic despre Bastarda Istanbulului, care cred că este cartea ei de referință, o carte pentru care o fost blamată și judecată de mulți compatrioți.

Zeliha este o femeie noncoformistă, care la o vârstă fragedă ajunge în cabinetul unui medic pentru a face un avort. Ea este contrar tuturor așteptărilor unui musulman – poartă fuste scurte, fumează, iar faptul că dorește să scape de copilul nenăscut, o face obiectul unei judecăți mai avide. Totuși, ea nu reușește să facă acest lucru și se întoarce acasă la familia ei, fiind nevoită să le spună tuturor adevărul. Familia sa este compusă doar din femei, fiind ideea că niciun bărbat din neamul lor nu a supraviețuit vârstei de 40 de ani.

În alt colț de lume, Rose, o americancă, rămâne însărcinată cu un bărbat armean. Cele două fete, Asya (fiica Zelihei) și Armanoush (fiica lui Rose) ajung să se cunoască în adolescență, printr-o coincidență stranie. Rose se desparte de tatăl fetei și îl cunoaște pe Mustafa, fratele Zelihei. Totuși, Armanoush își petrece viața între familia sa și familia tatălui. Ea află că în decursul istoriei, turcii au dus un genocid împotriva armenilor și este hotărâtă să afle mai multe despre acest lucru.Așa că-și propune să meargă în vizită la familia lui Mustafa, în Turcia, tocmai pentru a descoperi mai multe despre aceste lucruri.

Reușește acest lucru fără ca părinții ei să afle și face cunoștință cu femeile atât de diferite din lumea musulmană. Armanoush și Asya sunt foarte diferite, dar fiecare are dilema sa. Dacă Armanoush este preocupată de a ști de ce turcii i-au persecutat neamul, Asya încearcă să descopere cine este tatăl ei, Zeliha nefiind de acord să vorbească despre asta. Totuși, una din surorile Zelihei are un dar mai special și află exact ceea ce copilele vor să afle. Dar cum să le spună adevărul?

Cartea mi s-a părut excepțională, deși un pic greoaie. Autoarea dezvăluie niște lucruri pe care poporul său a încercat să le ascundă ani la rând, ceea ce i-a adus critici numeroase. Conturează personajele atât de bine și sparge toate tiparele religiei. Este, într-adevăr, o capodoperă contemporană. Eu așa am perceput-o. Mai am o carte scrisă de aceeași Elif Shafak și de-abia aștept să o încep!

Voi ați citit Bastarda Istanbului sau vreo altă carte de-a acestei scriitoare? Cum vi s-au părut?

6 Replies to “Cartea săptămânii – Bastarda Istanbulului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *