Cartea de săptămâna asta am ales-o pentru că titlu mi s-a părut interesant. Din nefericire, însă, nu m-am documentat și nu am văzut că este o carte de povestiri polițiste, nicidecum un roman. Idee foarte proastă, de altfel, pentru că cele două cărți înaintea acesteia au fost tot cu povestiri, dar niciuna nu m-a încântat. Am crezut că Raymond Chandler este mai interesant, după cum am văzut, ar fi întemeietorul romanului polițist modern, dar sincer, nu e pe placul meu deloc. Dar deloc!

IMG_20151202_201143Sunt șase povestiri în acest volum, fiecare cam de 50 de pagini, aproximativ.

Prima este despre un director de producție care este ucis. Pe urmele criminalului se află detectivul Dalmas, care este anunțat chiar de prietena decedatului. El își dă seama că fata ar putea fi acuzată de crimă, de aceea preferă întâi să caute vinovatul și abia apoi să anunțe poliția.

A doua povestire are legătură cu un câine polițist, proprietate a unei tipe dispărute. O dată găsit câinele trebuie găsită și fata. Însă ițele poveștii se încurcă atunci când în scena intervine și un răufăcător și o mână de polițiști corupți.

A treia povestire este to despre o crimă mai încurcată. A patra povestire este despre soția unui medic, care se pare că s-a sinucis, dar adevărul e undeva la mijloc.

A cincea povestire este despre niște perle, pe care posesoarea le crede false. Ele i-au fost furate, dar bătrâna doamnă se teme ca hoțul să nu facă public faptul că ele nu sunt veritabile sau să o șantajeze. Este treabă de detectiv să descopere cine și de ce a furat cele 49 de perle.

A șasea poveste este despre crima unei soții sătule de măgăriile soțului. Aceasta chiar nu m-a dat pe spate, nici n-am înțeles mare lucru din ea.

Cartea în sine nu mi-a stârnit interesul, ba chiar am tras de ea câteva zile, deși n-are decât 350 de pagini. Dar am citit-o foarte greu… Nu mi-a plăcut, ce să mai… Sper ca data viitoare să citesc mai bine recenziile, recomandările sau explicațiile despre anumite volume. Nu mai iau chestii necunoscute, că mă frig rău! Oricum ar fi, abia aștept un nou colet cu cărți, dar de data asta să fie ceva foarte, foarte interesant, mult peste ce a fost în ultimele 2-3 săptămâni.

2 Replies to “Cartea săptămânii – Crimă de mântuială (Raymond Chandler)

  1. Exagerezi.nu cea mai wow carte,dar are si parti interesante 😉 ia sa te vad sa publici ceva de genul.sa ma apuc sa distrug argumentele tale!

    1. mi s-a parut cea mai slaba din cartile lui. poate a fost si prima pe care am citit-o si din cauza asta. pe parcurs m-a prins destul de mult

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *