Ziua bună, oameni dragi! În dimineața asta am fost la analize, mi-am cam dat programul peste cap, de aceea n-am fost la apel cu niciun articol. Dar acum am prins câteva minute libere, așa că mă revanșez. În paralel cu autorii nordici (și cu Stephen King), la care sunt aproape de final, am început și seria de autor Raymond Chandler, care este considerat întemeietorul romanului polițist modern, eroul său, Philip Marlowe, fiind sinonim cu conceptul de ”detectiv particular”.

IMG_20160217_201743Dacă acum ceva timp am citit un volum de povestiri, ”Crimă de mântuială”, acum m-am mutat la ”Doamna din lac”. Acțiunea este destul de ritmată, debutând cu dispariția lui Cristal Kingsley, soția unui om de afaceri care apelează la detectivul Marlowe. În timpul investigației sale, Marlowe are ”lipici” la crime: găsește un cadavru la cabana familiei Kingsley, unde se presupune că a fost ultima dată dispăruta, care se dovedește a fi soția paznicului, apoi îl găsește mort pe presupusul amant al lui Cristal. Lucrurile se complică, nimeni nu știe nimic și nu poate da nicio pistă, ceea ce îngreunează investigația.

Philip Marlowe este un tip foarte curios și cu o gură cam mare, aș putea zice. Nu o dată se întâmplă ca presupunerile sale să fie geniale, deranjându-i pe ceilalți și făcând poliția de râs. Este un tip perspicace, creează ipoteze care par ireale, dar care se dovedesc a fi extrem de deștepte. Nu există misterul din cărțile autorilor nordici, dar ținând cont că vorbim de cărți din perioada 1930-1940, cred că avem ceva foarte bun. Mi-a plăcut și finalul, este neașteptat, deși un pic ”din topor”, preferam o idee mai multe explicații, dar este ok față de alte cărți polițiste. Acesta este doar începutul, sigur voi mai citi cărțile sale, pentru că se încadrează în cărți beletristică, și am văzut că nu sunt nici ele foarte multe. Zi frumoasă să aveți!

2 Replies to “Cartea săptămânii – Doamna din lac (Raymond Chandler)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *