Cartea săptămânii – Fata din tren (Paula Hawkins)

Am prins un obicei care nu știu cât de bun e, pentru că încep 2-3 cărți deodată și ajung la final numai cu una. Înainte nu citeam mai multe cărți în paralel, dar am observat că nu încurc personajele și întâmplările, deci nu-s probleme, așa că am câte o carte pe telefon, una pe noptieră, și una începută de 2 luni, în limba engleză, dar de care nu m-am mai atins. Totuși, cele de pe telefon le-am citit destul de repede. Uite așa am parcurs în vreo 3 zile ”Diana cu vanilie”, ”De vorbă cu Emma” și ”Fata din tren”. Dacă primele două le-am considerat fițuici (fără supărare, dar nu-s genul meu, se tânguie prea mult și-s niște clișee mari cât casa acolo), pe a treia am citit-o cu mare interes, fiind considerat ”cel mai bun debut” după Harry Potter.

2769_01be9670Rachel face în fiecare zi naveta spre Londra cu trenul. În călătoriile sale, vede o mulțime de lume și de locuri, dar interesul îi e stârnit de o anume casă cu un anume cuplu. Ea i-a botezat Jess și Jason, deși nu-i cunoaște, și își imaginează o întreagă poveste pe baza lor. Coincidența e că aceștia locuiesc la câteva case de fosta ei locuință, unde locuia împreună cu soțul ei, Tom. Între timp, ei au divorțat, în mare parte din problemele ei cu alcoolul, dar și din cauza faptului că avea pierderi de memorie și a reacționat, nu o dată, exagerat, ajungând la violență. Tom a întâlnit-o pe Anna, care a acceptat să fie amanta sa pentru o perioadă, apoi cei doi s-au căsătorit, iar Anna a născut o fetiță.

Într-o zi, Rachel o vede pe Jess pe terasa sa împreună cu un bărbat străin. Acest lucru îi pune semne de întrebare, zguduind întreaga poveste creată în capul său. Sâmbătă seara, însă, ea bea foarte mult și pleacă spre zona în care locuiește fostul ei soț, dar a doua zi, lipsa amintirilor o împiedică să recreeze ce s-a întâmplat cu o seară în urmă. Vestea că Jess, adică Megan, pe numele ei real, a dispărut, o bulversează total. Pierderea memorie o terorizează, gândindu-se că poate chiar ea i-a făcut ceva femeii dispărute. Tocmai acest lucru o împinge să se implice în anchetă, în viața soțului lui Megan, Scott,  și să inventeze o adevărată poveste ca și cum s-ar fi cunoscut în trecut.

Lucrurile se complică, iar Rachel se trezește în mijlocul unor secrete bine ascunse de Megan. Minciunile ei, dar și incapacitatea sa de a se ține departe de băutură, nu o fac cea mai credibilă persoană. Este o tipă fără ambiție, fără putere, asta a fost prima mea impresie despre ea. De fiecare dată cedează alcoolului, minciunilor, face cele mai mari prostii, riscă foarte mult stând în preajma casei fostului soț, dar perseverează cu aflarea adevărului. Pe de-o parte, mi se pare absurd să te bagi în viața cuiva pe care nu-l cunoști, dar pe de altă parte apreciez faptul că s-a chinuit enorm pentru a descoperi vinovatul și a pus suflet în treaba asta ca și cum viața sa depindea de asta. ”Fata din tren” rămâne un thriller foarte bun, seamănă oarecum cu ”Fata dispărută”, dar îmi place foarte mult misterul care planează asupra cazului, secretele care se dezvăluie treptat, menținându-te în alertă, și abordarea pe planuri multiple, din mai multe puncte de vedere. Voi ați citit-o? Ce impresie v-a lăsat? Zi faină să aveți!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *