Cărți, cărți, cărți! Cam așa s-ar rezuma vara asta pentru mine. Nu am făcut cine știe ce excursii, doar câteva scurte, abia acum ne pregătim de un concediu mai serios. Însă pe cât de mult am citit, pe atât de puțin am scris. Pe toate planurile, nu doar recenzii. Am ales să mă scufund în cărți, au devenit refugiul meu. Și adevărul e că tare bine e să lași realitatea în urmă pentru o poveste proprie! Vara asta am avut o afinitate pentru cărțile Buzz Books de la Litera, am luat destul de multe și am rămas încântată de multe din ele. Ar fi trebuit să știi… dar acum e prea târziu e una din acele cărți care te țin în suspans până la final.

Grace Reinhart Sachs are o viață perfectă, s-ar putea spune. Psihoterapeută renumită, soție de oncolog pediatru, mamă a unui băiat și autoare a cărții Ar fi trebuit să știi, se pare că are tot ce are nevoie. Interviuri, apariții în reviste, cartea ei este foarte dorită, deși atrage atenția asupra relațiilor eșuate, ce erau predestinate de la bun început. Grace se comportă astfel ca o atotștiutoare a relațiilor interumane, fapt ce o face uneori neplăcută în ochii celorlalți, întrucât practic îi acuză că nu au văzut adevărul de la bun început, deși el era în fața lor.

Dar ce te faci când viața ta nu e decât o glumă?

Viața lui Grace e dată peste cap când află că mama unui coleg de-al fiului său e ucisă. În momentul în care soțul ei devine suspect, viața ei perfectă se năruie și din ea rămâne doar o iluzie. Cine e omul alături de care a stat în ultimii ani? Ce legătură avea cu acea femeie? Cât din ce a trăit e real? Uneori, când ești prea sigur pe tine, soarta îți joacă o festă și în mod cert tu devii cel păcălit…

Ar fi trebuit să știi e o carte ce te face să îți pui destul de multe semne de întrebare. Suspansul se menține pe durata întregii acțiuni și abia pe final înțelegi exact ce te-a lovit. Într-un fel, consider că superioritatea afișată de Grace și-a spus cuvântul, iar viața a pedepsit-o în cel mai crunt mod – i-a luat toată certitudinea. Nemaiștiind ce e real și ce nu, ea trebuie să își construiască o realitate nouă. Ar fi trebuit să știi … să privești în jurul tău la timpul potrivit!

One Reply to “Cartea săptămânii – Ar fi trebuit să știi”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *