V-am spus că mai am foarte multe cărți pe care să vi le arăt, tot ce trebuie să fac e doar să mă mobilizez. Pierre Lemaitre, autorul cărții O viață și trei zile, a fost la un moment dat printre preferații mei. În momentul de față, văd că pe Libris nu mai apar decât două cărți  -ale lui, dar eu am și seria Alex-Irene-Camille, care a fost genială! O viață și trei zile e o poveste mai tristă, dar și un pic neverosimilă. Cu toate astea, frământările interioare sunt descrise tare fain.

Antoine, copil în vârstă de 12 ani, locuiește împreună cu mama sa, pe care încearcă să nu o dezamăgească. Într-un acces de furie, își lovește prietenul, pe Remi, mai mic decât el, și-l ucide. Teama și groaza pun stăpânire pe el și încearcă să își facă un plan pentru a scăpa nevinovat. Scapă de cadavru și îl ascunde într-un loc destul de ferit privirilor. Căutările lui Remi nu scot la iveală nimic, iar după două zile, o furtună groaznică se abate asupra orășelului lor. Aceasta pare a fi salvarea lui Antoine.

Groaza de a nu fi descoperit și tratat ca un ucigaș în orășelul de provincie

Băiatul nu se sperie atât de asumarea consecințelor, cât de gura lumii și de supărarea pricinuită mamei sale. Viața sa așa cum o știe s-a schimbat complet, pornind într-o cursă contracronometru. Totuși, se pare că natura ține cu el și îi ascunde fapta.

După 12 ani, viața lui Antoine, băiat de oraș, mutat din Beauval, a ajuns din nou la un moment de cumpănă. Încep lucrări pentru un spațiu de joacă în pădure, așa că libertatea sa e din nou în pericol. Cum va reuși să scape de data aceasta?

O viață și trei zile nu e atât o capodoperă, cât un roman realist despre asumarea vinovăției, despre fuga de realitate și despre viața trăită cu frică. O carte din literatura universală, specifică lui Lemaitre, căruia îi place să-și pună personajele în situații care mai de care mai ciudate. Antoine trebuie să își asume fapta. O dată ce n-o face, autorul are grijă să îl pedepsească… într-un fel sau altul. Voi ce ați mai citit recent? Ce cărți mai recomandați?

7 Replies to “Cartea săptămânii – O viață și trei zile

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *