Ieri am ajuns acasă și în loc să mă mobilizez și să scriu repede recenzia săptămânală, am adormit jumătate de oră, apoi am zbughit-o pe drum și ne-am întors abia noaptea. Și uite-așa am sărit pese program. Dar azi îmi iau revanșa neapărat, nu pot să nu vă povestesc despre Pantofarul și moartea, o carte foarte faină, care m-a ținut în priză. Mai am o carte de 900 pagini începută, dar aceea nu merge așa repede cum a mers asta. Multe, multe pagini, când am văzut așa am fost foarte încântată. Face parte din coletul expediat de cei de la Nemira, deci m-am apucat imediat de ea. Mai am o carte de la Peter James, Ai să mori mâine, deci sunt familiarizată cu stilul lui.

pantofarul

Personajul principal este Roy Grace, un detectiv foarte perseverent. Acțiunea se împarte pe două planuri temporale: în 1997 și în ziua de azi (2009-2010, după anul apariției cărții). În trecut a avut loc o serie de violuri a cărui autor a rămas necunoscut. Fetișul său erau pantofii, așa că lua de la fiecare victimă un suvenir: chiloții și un pantof. Dar era vorba doar de pantofi scumpi, cu tocuri mari, Manolo Blahnick, Jimi Choo, doar mărci exclusiviste și femei care abia îi cumpăraseră. Printre violuri se strecoară și o crimă, iar cadavrul nu este găsit.

În prezent, violurile revin. Alte câteva femei, din care una nu se potrivește tiparului. Totul se întâmplă fulgerător, ele nu au timp să reacționeze, iar infractorul pleacă cu un suvenir – doar pantoful, de această dată. Roy Grace face conexiunea între violurile de atunci și de acum, dar nu are nicio pistă viabilă. Până în momentul în care un deținut cunoscut pentru asaltarea unei femei este eliberat, iar un șofer de taxi care avea ca fetiș pantofii iese în evidență. Cei doi suspecți sunt interogați, sunt căutate probe, dar fiecare are un alibi solid. Oare cine e Pantofarul?

Cartea are un stil aparte, chiar dacă vorbim de vreo 700 pagini, acțiunea nu e leneșă deloc! Ba din contră, te ține alert pe tot parcursul cărții, citești cu sufletul la gură, se mai întâmplă ceva interesant. În plus, planul din 1997 este redat din perspectiva victimei și îți transpune toate emoțiile. Grace este un detectiv genial, are alt stil față de Marlowe al lui Chandler și altul față de autorii nordici. Este un tip mult mai calculat, dar la fel de isteț. Pentru el, cariera e mai presus de familie, dar are noroc că iubita sa, Cleo, lucrează la medicina legală, deci știe exact despre ce e vorba. Cartea te ține în priză. E al doilea roman al lui Peter James pe care-l citesc și pot spune că vreau mai mult! M-a convins pe deplin. Și sunt curioasă despre ce e vorba în celelalte cărți ale sale.

Voi ați citit Pantofarul și moartea sau altă carte a lui Peter James? Cum vi s-a părut? Sunteți fani ai genului polițist? Nu uitați să treceți și pe la Claudia, și ea citește!

2 Replies to “Cartea săptămânii – Pantofarul și moartea

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *