Neața bună tuturor! Azi avem o nouă recenzie de carte, întrucât în ultima vreme iar m-am apucat de treabă și chiar am 2-3 bucăți despre care vreau să vă povestesc. De la Libris a venit un colet cu două cărți, dintre care una a autorilor nordici (yeyyyy!!! de când n-am mai citit așa ceva!), iar a doua aici prezentă, Therese Desqueyroux. Cartea este o poveste franțuzească, prea puțin frecventată de mine până în acest moment. Nu pot spune că literatura franceză mă dă în vreun fel pe spate (sau pe altă parte). Dar să vedem despre ce e vorba.

cartea

Francois Mauriac îmi este total necunoscut până în momentul lecturării acestei cărți, deci nu prea știam la ce să mă aștept. M-am gândit că merită o șansă. În fond și la urma urmei, suntem datori să diferențiem cărțile între ele. Sinceră să fiu, nici nu știu la ce gen sau categorie să încadrez această carte. E dramă, nu e dramă? Nu știu… Să vă zic pe scurt despre ce e vorba: Therese, o femeie mai nonconformistă, se căsătorește cu Bernard, un tip bogat. Acesta este un ipohondru de săvârșit, fiindu-i teamă că va muri în orice clipă. Dar Therese nu este fericită alături de el, iar când rămâne însărcinată, perspectivele ei se închid și mai mult.

Atunci când Bernard descoperă un leac minune pentru problemele sale, ce conține arsenic, Therese vede o oportunitate. În nebunia sa, Bernard ia mai mult decât doza prescrisă și se simte rău. Soția sa experimentează încă o dată acest lucru, pentru a fi convinsă de efectul arsenicului. În momentul în care are confirmarea, nu se dă în lături de la o tentativă de crimă. Și totuși, Bernard este tratat și pus pe picioare, iar Therese acuzată, dar achitată într-un final de proces. Așa că soțul ei o închide în casă, ea nu se hrănește, ci trăiește cu vin și țigări, așa că în momentul în care are vizitatori, toți sunt șocați de alura sa scheletică. Bernard este forțat să ia decizii care vor afecta viitorul tuturor.

Cartea este destul de ciudățică, este mai mult o introspecție a Theresei, o analiză a gândurilor sale pentru care face anumite lucruri și implicit, pentru a înțelege cauzele tentativei de crimă împotriva soțului. O găsiți la secțiunea Literatură Universală și am înțeles că este și un film care o are la bază, deci merită văzut! Eu o să-l caut, măcar pentru a face o comparație.

Nu uitați să treceți și pe la fetele care au pregătită o recenzie la Cartea Săptămânii: Diana, Claudia și Anda!

4 Replies to “Cartea săptămânii – Therese Desqueyroux

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *