Ziua bună, oameni faini! Am articolul ăsta în draft de ceva timp și nu prea reușeam să îmi adun ideile. Dar azi mi-am luat inima în dinți și continui seria sfaturilor și impresiilor dedicate prietenilor noștri blănoși. Toată treaba a pornit de la Anto, care urmează să ia un cățel și era curioasă cum fac eu cu Aki în vacanță. Păi…simplu. Îl iau cu noi. Am renunțat până acum la plecat în afară pentru că nu știam exact ce și cum trebuie să fac cu pașaportul, dar acum am și din acela. Nu l-am folosit încă, dar l-am făcut, să fie acolo.

Poiana Brașov

Prima dată l-am luat cu noi în vacanță anul trecut, în februarie, când am plecat la Poiana Brașov. Tot caut cazarea unde am fost, era o viluță tare faină, între Poiană și Râșnov, cu camere ce dădeau într-un fel de terasă, dar nu mai găsesc denumirea. Aki s-a integrat fără probleme și, deși îmi luasem covorașele cu mine, a fost cel mai cuminte cățel și nu a făcut deloc înăuntru. Cam atunci a început reala schimbare, întrucât era încă mic, nu avea jumătate de an, acasă încă făcea înăuntru, așa că atunci s-a produs un declick.

Costinești

În vară am plecat la mare și la fel, am căutat cazare care să accepte animale. Eu caut pe Booking și pe TuristInfo, și filtrez rezultatele în funcție de asta. La Costinești ne-am cazat la Vila Robin, pe care o recomand din plin! Acceptă animale și au și o curte micuță în spate, un foișor, astfel că noi ne-am petrecut serile acolo, făcând grătar sau luând o pizza din stațiune. A fost ok și pentru Aki, deși trebuia să avem grijă să nu se ducă în față, să iasă din curte și să nu ia la rost ceilalți locatari. Am avut o camera la parter și una la etajul 2, parcă, așa că Aki a tot dat ture și a alergat încontinuu. Nu am primit reclamații deloc la adresa lui!

Praid

În februarie, iar la munte! De data asta la Praid, la pensiunea Sebelin (v-am povestit mai multe aici). Oameni super, curte mare, dar nu închisă, așa că am stat mereu cu lesa, dar am dat ture-ture. Nu a zis nimeni nimic de Aki, deși era și restaurant, sunt persoane înțelegătoare. Nici nu a făcut gălăgie, a și avut loc să se desfășoare.

Câteva sfaturi înainte să plecați la drum:
  • dacă nu sunteți convinși că îi puteți dedica tot timpul din lume blănosului, nu îl luați!
  • dacă sunt temparturi extreme, ba frig, ba cald, nu vă gândiți că suportă, că e câine. Nu e chiar așa!
  • nu îl lăsați singur în cameră! Nu e la el acasă și mai ales dacă nu e învățat, nu cred că e de preferat. Chit că voi plecați la distracție. Eu niciodată nu am făcut așa, l-am luat cu mine pe pârtie sau la plajă, dar am stat mai puțin;
  • nu îl scoateți din cameră fără lesă decât dacă e o pensiune relativ liniștită (nu restaurant) sau o curte închisă;
  • fiți siguri că aveți la voi castroanele de apă/mâncare, covorașe (dacă e cazul), hăinuța (dacă e cazul), câteva jucării, mâncarea lui, o sticlă cu apă (cel puțin la dus), dar și ceva medicamente, dacă îl știți sensibil;
  • nu încercați să-l faceți să reziste cât rezistați voi. Noi am plecat mai mereu vinerea, iar sâmbătă seara e deja rupt de somn. Duminica, la întoarcere, doarme încontinuu. Plus după ce ajungem acasă, până lunea la prânz;
  • nu încercați să îl forțați să mănânce. Am avut surpriza abia să se atingă chiar și de pliculețe sau conserve. De boabe nici atât… dacă nu vrea, nu vrea. O să mănânce singur.

În ceea ce privește drumul cu mașina, Aki e învățat încă de când era mic. Stă foarte cuminte, nu am avut niciodată probleme cu el. Îi mai ofer un covrig sau un biscuit, îi pun apă și încercăm să oprim cam la două ore. Deși știu că el rezistă și nu are probleme. Dar e aiurea să stea amorțit pe banchetă. În general, în majoritatea timpului doarme. Dacă la dus mai e cum mai e, la întors e terminat.

Cam acestea au fost sfaturile mele pentru o vacanță cu patrupedul. Dacă am omis ceva, dacă credeți că vreți să mai știți ceva, vă aștept întrebările. Oricum ar fi, înainte să faceți rezervare, specificați că aveți cățelul cu voi. Posibil să vă întrebe talia. La Praid ne-au întrebat. Probabil dacă e talie mare, sunt mai multe semne de întrebare. Dar Aki fiind de talie medie, a fost ok. Dar neapărat anunțați, chiar dacă apare că unitatea acceptă animale de companie. Călătorie plăcută și distracție faină să aveți în vacanță!

64 Replies to “Cu cățelul în vacanță – ce e de știut

  1. Ce frumos! Am o părere extrem de bună despre hotelurile și vilele care acceptă să vii cu animalutele de companie. Arată că te respectă ca om,nu doar să facă profit de pe urma ta,cât să te simți și bine.
    Acum știu și eu despre Vila Robin 😊

    1. asta cam asa e, e importat pentru mine sa am si drepturi, nu gen platesc, ma cazez, si aia e. nu e doar despre mine, e si despre cainele meu, care tot membru al familiei este! vila robin chiar ne-a placut mult, noi o sa mai mergem sigur si anul asta, chiar a fost foarte ok!

  2. Din păcate acum nu mai avem decât pisică și papagal ,câinele a murit dar cred că i-aș lasă într-un loc sigur deoarece papagalul este gălăgios.

  3. Eu inca nu am un astfel de animal de companie, dar pentru ca in general adoooor cainii am citit acest articol ca sa stiu cum ar trebui sa procedez atunci cand poate voi avea unul. 😀 E foarte bine de stiut!

    1. si eu zic ca e posibil sa fie utile informatille, mai ales ca nu se stie niciodata cand vei lua un catel. eu nu eram de acord de nicio culoare…si deodata m-am trezit cu un catel in casa :))

  4. Oh, ma bucur mult ca ai inclus si linkuri. Asta era grija majora a sotului meu 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️
    Am fost sambata la PetExpo cu pustii mei. Fiica mea a avut ocazia sa vorbeasca cu mai multe persoane si a facut cumparaturi pentru viitorul catel (cand au aflat ca isi platea singura totul, i-au facut discount si ea a fost tare incantata 😁)
    Pe drum a recunoscut ca, de fapt, isi doreste un samoyed, dar a propus sa ii luam yorkie crezand ca doar asa vom accepta catel in casa 🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️🤦🏽‍♀️
    In fine, ii vom lua catelul dorit
    Important e ca va fi iubit si ingrijit, nu conteaza rasa ( Rex e corcitura de lup si pentru noi conteaza doar cum e sufletul lui, nimic altceva)
    Multumesc mult ca ai acceptat provocarea de a scrie aceste articole.
    Sper sa povestesti cum a invatat Aki sa ceara afara (inclusiv despre tarcul lui), ce mananca si la cat timp ii schimbi mancarea, ce produse cumperi pentru el etc

    1. hi hi, samoyed. wow! ce dragut!!! eu zic ca se va descurca lejer si cu el si cu yorkie 😀 daca e responsabila, va face asta oricum. aoleu, cu cerutul afara fu mai greu. dar povestim si despre asta, promit 😀 imi pare rau ca nu-mi mai aduc aminte pensiunea din poiana, ca si acolo a fost ok si a fost si spatios. dar daca imi amintesc, revin! multumesc pentru provocarea asta! sper sa ajute cat mai multe persoane si sa se inteleaga ca un caine nu e o jucarie, repet, e un sufletel ce are nevoie de iubire si grija!

  5. Ohh ce catel dragut ai! Sa iti traiasca!
    Este destul de greu sa calatoresti cu un caine, mai ales la noi in tara, unde nu te primeste nicaieri. Muntele ramane singura estinatie valabila pentru mine.
    Foarte dragut articolul tau!!

    1. multumesc tare mult! trebuie sa cauti destul de mult si sa ai rabdare, dar oricum, mai avem mult de lucrat la partea asta…

    1. da, din fericire, nu am avut niciodata probleme cu el si mi-am asumat de fiecare data faptul ca nu pot intra peste tot cu el sau trebuie sa facem cu schimbul

    1. chiar asta vorbim de multe ori, din cotetul din care l-am luat, ce fel a ajuns 😀 nu pot sa nu ma gandesc ca poate nu mai era, tocmai de aia am mare grija de el

  6. Eu am un caine mare, ciobanesc mioritic si e mai greu cu camera la hotel, plus ca e invatata sa fie libera in curte. De aceea cand plecam cu ea caut casa cu curte ingradita. Sfaturile tale sunt foarte bune. Aki e tare dragut, sa aveti multa bucurie cu el.

  7. Stiam ca e o problema cu multe unitati de cazare de la noi ca nu accepta animalele dar ma bucur sa vad ca ati gasit locuri faine care sa va placa tuturor. Aki e ca un copil si imi place sa vad ca il tratezi ca atare si ti cont de el, e norocos dar si voi sunteti. 🙂

  8. cred ca este mai greu cu animalutul in vacanta dar nu imposibil! totusi daca exista locuri bune in care sa poata fi lasat, ar fi mai bine si pentru stapani si pentru ei, ar mai socializa :)… pe mine nu ma deranjeaza animalele, doar daca fac galagie mare, altfel… la plimbare cu ele!

    1. noi nu am avut unde sa il lasam, sa stim ca e cineva care se ocupa de el asa cum ne-am ocupa noi si ii da atentia cuvenita. de-aia si preferam mereu sa il luam. avem grija sa nu ii deranjam pe altii, si asta e foarte important

  9. Sunt bucurii, dar și greutăți când pornești în ”aventura” cu un cățel/animal de companie. La fel ca ași în cazul unui copil. felicitări pentru reușită, pentru Aki și pentru articol!

  10. Nu am caine inca si n-am fost cu niciunul in vacanta, dar am fost curios sa vad cum este. Ai multa grija de al tau, se vede ca te ocupi foarte bine de al tau. Daca o sa merg vreodata cu cainele in concediu, o sa-mi amintesc ce ai scris.

    1. pai stii cum e, merg pe principiul ca ei sunt parte din familie. si animalutele noastre depind de noi. noi putem fara ei, suntem independenti. dar ei nu au cum sa supravietuiasca fara noi. asa ca mai ales daca l-ai luat acasa, un caine trebuie ingrijit foarte bine! parerea mea

  11. Un articol foarte informativ! Eu nu am patruped, insa imi imaginez ca poate fi dificil sa calatoresti mult cu el si sa gasesti locurile potrivite in care sa se poata bucura si el de confort. 😘😘

    1. e destul de dificil si de multe ori am renuntat noi la ceva unitati de cazare dorite doar pentru ca nu erau prietenoase pentru el

    1. da, si pe mine ma incanta treaba asta si sper ca din ce in ce mai multi sa inteleaga ca pentru noi, ei sunt memebrii familiei

  12. Catelusul tau este dragalas foc si ma bucur sa vad un articol atat de bine organizat. Se vede ca ai avut ceva vacante cu el si iti faci constincioasa lista

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *