Vrem să știm care sunt posibilele cauze ale intoleranțelor la copii? Mai întâi va trebui să delimităm diferența între intoleranțe alimentare și alergii alimentare. Deseori acestea două sunt confundate și sunt luate la fel, când de fapt se manifestă extrem de diferit. Alergiile la alimente și sensibilitatea alimentară implică diferite procese în organism. De altfel, au și diferite implicații pentru sănătatea copiilor.

Despre alergiile alimentare

Alergia alimentară este egala cu reacția sistemului imunitar față de o proteină din mâncare. Proteina aceasta este, de obicei, inofensivă. Când copilul consumă un aliment la care este alergic, sistemul imunitar va percepe acel lucru ca pe o amenințare. Prin urmare, va reacționa ca atare. Cum? Va elibera anumite chimicale pentru a distruge intrusul.

Din cauza asta, răspunsul sistemului imunitar poate cauza o varietate de simptome neplăcute, variind de la mediu spre grav. Alergiile alimentare frecvente la copii:

  • lactoză
  • nuci și alune
  • pește și crustacee
  • ouă
  • susan
  • gluten
  • soia

Sensibilitățile alimentare pot fi diagnosticate prin monitorizarea reacțiilor copiilor la alimente și făcând anumite teste alergologice. Acestea trebuie efectuate totuși cu ghidaj din partea unei clinici de analize sau a unui specialist alergolog. De obicei, în acest proces, este implicat și un dietetician care să dicteze ce ar trebui să consume copilul de acum înainte.

Despre intoleranțele alimentare la copii

Comparativ cu alergiile, intoleranțele nu au de-a face cu sistemul imunitar. Intoleranță este o gamă de reacții adverse la consumul anumitor alimente. Efectele negative apar atunci când organismului îi vine greu să digere anumiți compuși dintr-un fel de mâncare.

Tu știai că intoleranța la lactoză este cauzată de dificultatea de a descompune lactoza? Ce este lactoza? Un zahăr care se găsește în lapte. Alte substanțe pot atrage după sine semne de intoleranță la copii, de asemenea.

Cauze la intolerante alimentare la copii:
  • Salicilați – vorbim de substanțe naturale cum e aspirina; regăsite în fructe, legume și ierburi
  • Amine – substanțe ce se regăsesc într-o varietate de alimente: ciocolata, brânza maturată, unele fructe și legume
  • Glutamați – glutamatul monosodic și glutamații naturali din legume și fructe
  • Conservanți și coloranți artificiali
O intoleranță nu va cauza o reacție alergică severă și cu potențial mortal

Suspectezi o asemenea situație? Indicat este să mergi cu copilul la medicul alergolog pentru a te sfătui ce e de făcut. Acesta va putea pune un diagnostic prin corelarea dietei cu simptomele avute. Este extrem de important, de asemenea, de a exclude potențialele cauze ale acestor simptome.

O idee bună pentru dermatita atopica tratament copii constă în citirea și în respectarea sfaturilor și recomandărilor din cartea verde VindecaDai, atât de folositoare în vremuri de restriște.

Tu erai conștient de faptul că simptomele pentru intoleranțele alimentare tind să apară mai târziu, la câteva ore după ce a fost consumat un anumit aliment? Aceste reacțiii pot afecta mai multe zone ale corpului și pot arăta cam așa:

  • disconfort digestiv
  • probleme cu pielea (mâncărime sau iritație)
  • dureri de cap
  • probleme respiratorii
  • schimbări de comportament

Ce este de făcut într-o asemenea situație? De urmărit exact ceea ce mănâncă copilul, de ținut un jurnal alimentar și mai apoi de mers neapărat la specialist pentru a se găsi o soluție. Între timp, ține cont și de sfaturile din cartea verde VindecaDai, ca ajutor auxiliar pe lângă tratamentul propriu-zis.

Contact:

+4 0726 718 293

contact@vindecadai.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *