Psihologul este un subiect de care multă lume se ferește cât poate. Prima reacție a multor persoane este ”De ce să mă duc la psihoterapeut? Crezi că-s nebun?” Ceea ce ei nu înțeleg este că psihoterapeutul nu e același lucru cu un psihiatru, care se axează mai mult pe medicamente. Psihologul lucrează cu omul, prin dialog, prin vorbe, prin cunoaștere. Nu este vorba că ești nebun, este vorba că poți fi ajutat prin căi simple, dar uneori nici măcar nu știi că ai o problemă.

Există acum un nou tip de terapie – terapia strategică, care se concentrează pe modul de rezolvare a problemelor, nu pe cauze. Este greu să ajungi la originea problemelor tale, dar este esențial să înțelegi că totul are o rezolvare. Caută un psiholog din București dacă locuiești în Capitală și nu numai, pentru că aici există cei mai buni specialiști. Nu te gândi că tu n-ai nevoie de ajutor și că te simți perfect. Un psihoterapeut te poate ajuta atât în ceea ce privește copiii, adolescenții, cât și în problemele de cuplu.

cabinet-psihoterapeut-simona-jeles2Spui că totul e ok în familia ta, dar vii acasă deprimat, ai impresia că soțul/soția nu mai e așa iubitor/iubitoare, te simți epuizat, stresat, ai impresia că nu mai ești bun de nimic și că nu faci nimic bine. Simți cum te curpind depresia și disperarea și nu vezi o cale de ieșire. Ți se pare pur și simplu că te scufunzi. E cunoscută senzația? Eu am mai pățit așa de câteva ori și chiar am căutat ajutor. Prima opțiune e întotdeauna jumătatea ta, cu care poți vorbi orice, apoi vin părinții, prietenii, rudele, poate câțiva colegi de încredere. Dar mai departe, dacă din vorbe nu se rezolvă?

Consider că un psihoterapeut este capabil să îți schimbe percepția asupra dificultăților. Te face să înțelegi că nu e totul atât de negru pe cât pare. Ce mă atrage la terapia strategică e faptul că ți se oferă soluții. Astfel, data viitoare poți rezolva singur problemele care apar. Pot fi necesare destul de puține ședințe, deci totul se poate însenina repede.

Tu ce părere ai, ai merge vreodată la psihoterapeut sau faci parte din categoria celor care resping ideea asta cu toate forțele?

2 Replies to “De ce se feresc românii de psihoterapeut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *