Ziua bună tuturor! Astăzi vreau să discutăm un pic despre un subiect ce mie îmi stă pe creier. Erau vremuri în care era ok să fii blogger, chiar dacă asta implica destul de multă muncă. Mult timp la dispoziție, să scrii, să faci poze faine, să vii cu idei noi. Era totuși o mândrie când munca îți era apreciată, când aveai oameni care citeau ceea ce scriai și când brandurile voiau să colaboreze cu tine. În ultima perioadă, însă, am sesizat că blogurile au scăzut vertiginos. De la sute, mii de unici, acum dacă mai ai câțiva zeci. Nu știu celelalte fete, însă eu mă întreb de foarte multe ori dacă mai merită să scriu și dacă mai vreau să fac asta. Nu de alta, dar pe lângă timp, implică și costuri. Dar să o luăm pe îndelete.

Un blog implică în primul rând un domeniu și o găzduire. Dacă înainte astea costau 2-300 lei pe an, în 2023 am plătit 750 lei pentru ambele. Dacă vrei să mai faci și o promovare, trageți singuri concluziile. Te duci în 1000 lei lejer. Da, poate că nu e mult pe un an de zile, dar dacă nici nu faci bani cu blogul, de ce să bagi banii ăștia în el? Oare nu se numesc bani pierduți? Pe lângă banii ăștia, mai puneți la socoteală produse pentru concursuri, de cele mai multe ori plătite din banii unui blogger, decorațiuni pentru poze, plus câte și mai câte…

Care e remunerația unui blogger?

Înainte, erau campanii, erau colaborări, erau concursuri și articole plătite. Da, publicitatea se plătea chiar bine. Și erau multe branduri dornice să ofere produse la schimb pentru păreri. Însă o dată cu pandemia, totul s-a năruit. Au venit din ce în ce mai puține colaborări, din ce în ce mai puține articole.

Toată lumea spunea că vai, un blogger primește totul pe degeaba. Ei bine, faptul că stăteai să faci nșpe poze la calitate bună, cu idei inedite, plus timpul cât mai scriai, vă zic eu, nu era chiar așa ușor. Și nu e nici acum. Încă încerc să găsesc subiecte, încă încerc să vă arăt una-alta. Doar că timpul nu mai e ca înainte, nici cheful. Pentru că am ajuns să constat că nu mai am aceeași satisfacție și nici nu mai primesc aceeași apreciere.

Acum e la modă TikTok-ul, cu care eu nu mă împac deloc, nu am timp să fac atât de mult conținut video, să încerc toate trendurile. Am un job care mă solicită, program fix, e adevărat, dar pe lângă asta, prefer să merg la sală, să plimb câinele sau să gătesc atunci când sunt liberă. Nu îmi permit să stau câteva ore pentru video-ul perfect. Și cred că nu sunt singura care gândește așa. Consider că TikTok-ul pentru colaborări îl poate ține doar o persoană care nu are un job. Altfel nu înțeleg cum faci față. E imposibil.

Nu mai am timp nici de Instagram și sincer, am sesizat că am mai mult timp pentru mine și pentru ceea ce îmi place. Tocmai de aceea am decis să țin Instagram-ul și Facebook-ul la minim, e mult mai plăcut să mă plimb cu o cafea în mână sau să fac ceva efort la sală.

Nu m-am hotărât să las blogul deoparte. Însă nici postări zilnice nu mai îmi vine să fac. O să încerc, pe cât posibil, să mențin o frecvență de scris, însă da, e posibil să nu am atât de multe subiecte. De aceea m-ar ajuta să mai îmi dați idei și să îmi spuneți despre ce ați vrea să mai vorbim. Eu voi încerca în continuare să vă fac recomandări de cărți, produse cosmetice, filme sau locuri de vizitat. Pentru că o fac din plăcere. Și sper să vă și ajute.

5 Replies to “Mai merită să fii blogger în ziua de azi?

  1. Bună, asa e aveți dreptate, decizia va aparține, noi doar putem sa va susținem, mulțumim mult pentru recenzie și recomandarea produselor, și pentru unele informații foarte utile. Multumim din suflet, va susțin necondiționat. Pup numai bine.

  2. Nu sunt blogger,sunt de acord cu dv. Dar noi va susținem in continuare așteptăm .cat. mai multe poze, multe informații și recenzii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *