Acum vreo două luni am primit Prețul libertății și, pentru că social media vuia de cărțile lui Osman Akdere, am zis să văd și eu cum scrie. Cele 800 de pagini mi s-au părut promițătoare, așa că am început să citesc cu mare interes. Nu am reușit să înțeleg foarte bine cine este Osman Akdere, dacă e român, dacă e turc, dacă scrie în română sau altcineva îi traduce cărțile. Biografia sa e inexistentă, iar cărțile cred că le tipărește în regim propriu. Nu de alta, dar prea multe detalii nu găsesc. Are câteva titluri la activ, iar Prețul libertății e cel mai recent.

Totuși, lectura nu a fost chiar cum m-am așteptat. În unele privințe, da, a fost fix ca o telenovelă turcească, plina de emoții și chestii lacrimogene. Aici nu am ce contesta. Însă mai presus de atât… jumătate din carte se repetă și nu am înțeles de ce. Mikhael Sholom face parte dintr-o importantă familie de evrei din România comunistă. Afacerile acestei familii sunt numeroase, la fel ca averea care au reușit să o facă. Mikhael pare a fi un fel de ”cap al familiei”, însă tendința sa de a alerga spre toate femeile îi cauzează necazuri. Se pare că în afara căsătoriei are o mulțime de copii nelegitimi.

O dată cu venirea comuniștilor la putere, el își trimite familia în afara granițelor, pentru a-i feri de probleme. Rămâne el însuși pentru a îndura tortura și pentru a ține piept dușmanilor. Așa începe să își cunoască copiii pierduți, așa descoperă cât de mare este familia sa, de fapt. Ideea nu e rea, nu zic nu. Dar foarte multe lucruri se reiau și se repovestesc. De-asta zic că nu înțeleg dacă așa le-a scris autorul sau dacă așa au fost traduse – ceea ce mi s-a părea foarte aiurea.

Prețul libertății e cartea pe care o recomand persoanelor care urmăresc telenovelele în general. Nu celor care au o atracție pentru Orient, că nu veți găsi nimic de genul aici. E o acțiune trasă de păr, foarte lălăită (se putea rezuma în 2-300 de pagini lejer). Nu pot spune că m-a încântat în mod deosebit, nu e genul meu. Dar știu că nu ne pot plăcea tuturor aceleași lucruri. Voi ați citit acest gen de carte?

2 Replies to “Recenzie – Prețul libertății (Osman Akdere)

  1. nu urmaresc telenovele de fel, cu atat mai putin pe cele turcesti, pentru ca nu suport limba. Deci nu e pentru mine cartea. Oricum. nu-mi spunea mare lucru, la prima vedere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *