Asta trebuia să fie cartea săptămânii! Păcat că am terminat-o abia azi. ”Până să adorm” este total opusă față de cartea de ieri, a lui Amos Oz. Dar mă bucur că citesc genuri diverse, reușind astfel să îmi diversific biblioteca. Nu am citit această carte în format fizic, ci electronic, dar cu prima ocazie, sigur o voi cumpăra.

indexChristine este o femeie de 47 de ani care se trezește în fiecare dimineață fără să știe cine este și unde se află. Ea suferă de o formă de amnezie care nu-i permite să stocheze amintirile și nu funcționează de pe o zi pe alta. Nu-și recunoaște soțul, Ben, nu recunoaște casa în care stă, nu știe că au trecut atâția ani, ci încă are impresia că este tânără. Ea primește un telefon de la un bărbat care o îndeamnă să caute jurnalul pe care-l ține. Acesta este doctorul Nash, un personaj cheie în viața sa.

Încă de la începutul jurnalului, găsește scris ”Să nu ai încredere în Ben”. Însemnările despre fiecare zi din viața sa constituie o metodă de tratament pentru ea, după părerea doctorului, acesta fiind convins că ar putea declanșa anumite amintiri. Și chiar așa și e, începe să își aducă aminte de fiul său, de prietena sa Claire, de vechea sa casă. Totuși, Ben nu îi spune adevărul în totalitate, ci a inventat o poveste despre cum și-a pierdut ea memoria – un accident de mașină. Totuși, ea își amintește un atac, pe care Ben încearcă să-l nege. Christine descoperă mai multe neconcordanțe în ceea ce-i povestește soțul ei, dar pe măsură ce sapă mai adânc, își amintește mai multe lucruri și le pune cap la cap.

Cartea este uimitoare, pe mine m-a ținut în suspans de la început până la final. E impresionant să vezi un om care nu-și aduce aminte cine a fost, ce a avut, și poate fi astfel ușor de manipulat. Cam pe asta se bazează întreaga carte, imposibilitatea Christinei de a distinge adevărul de minciună și instinctul ei deosebit, care o ajută de multe ori să facă diferența. Acțiunea e constantă pe toată durata evenimentelor, iar finalul este neașteptat. Eu, una, nu mi-am dat seama de ce urmează, nici nu am bănuit. Mi-a plăcut, cartea e genială! Am înțeles că este bestseller, s-a făcut și film după el, pe care o sa-l caut cât de curând. Voi ce mai citiți?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *