Ziua bună tuturor! Cartea de azi am primit-o cam pe la începutul lunii mai, am citit-o în doi timpi și trei mișcări, și astăzi încă doare. Nu mă așteptam ca vreodată, vreo carte să mă răscolească atât de mult. Am avut surpriza să aflu de pe Goodreads că autoarea, Cornelia Voiculescu, e născută în Brăila, și o salut pe această cale, dacă mai vine prin oraș, aș vrea să o felicit și personal! Nu mă așteptam la o distopie românească. Da, sunt autori străini consacrați, care au serii întregi. Dar noi, mi se pare că ne promovăm prea puțin talentele. Pentru că asta e Cornelia – un adevărat talent, care a pus punctul pe i. Și care te doare. Rău de tot. Că altfel nu înțeleg cum ai putea să fii om. Inutilii a apărut la Storycraft Publishing la începutul lunii mai și sper să aibă succes cu duiumul, că merită!

Pentru că tot ne plângem mereu că bătrânii sunt peste tot prin jurul nostru, că nu mai avem loc de ei, că sunt mereu primii în orice magazin, să încercăm altceva. Imaginați-vă că la tranziția spre maturitate voi sunteți nevoiți să ucideți acești bătrâni. Acești inutili ai societății, care și-au adus aportul, dar în momentul de față doar consumă. Bjorn, care abia a împlinit 16 ani, este nevoit să treacă prin acest ritual inițiatic.

După Al III-lea Război Mondial, lumea nu mai e cum o știm noi. Resursele sunt limitate, așa că se decide crearea unui ritual ca să ”curețe” populația. Prin ”Ritualul de Primenire”, copiii trec la stadiul de adulți, dar sunt obligați să își ucidă bunicii sau alte persoane trecute de 70 de ani, bolnave sau cu handicap. Inutilii care doar consumă, dar nu mai produc nimic.

Cine n-are bătrâni, să-și cumpere!

Imaginează-ți să te forțeze cineva să îți ucizi persoanele dragi. Pentru că îmi e greu să cred că sunt mulți cei care nu au o legătură extrem de puternică cu bunicii lor. Am plâns la cartea asta, îmi venea să țip de durere. Pur și simplu, atâta nedreptate. Și am înțeles și că poate cei în vârstă au ritualurile lor ciudate, prin care simțim că ne aglomerează, însă nu mi-aș imagina viața fără ei.

Cartea Inutilii o găsiți la StoryCraft Publishing. Cine e fan distopii, trebuie să o citească, va fi uimit de câtă forță e în literatura românească. Finalul mi se pare unul deschis, chiar mi-aș dori ca autoarea să continue și să facă o serie, pentru că subiectul e unul foarte actual și poate fi extins și în viața de zi cu zi, când toată lumea duce o cruciadă împotriva bătrânilor, a celor bolnavi și singuri.

3 Replies to “Recenzie – Inutilii (Cornelia Voiculescu)

  1. Da ,foarte frumoasă cartea ,mi-ar plăcea cu siguranță să o citesc ,poate o voi citi și eu cândva .

  2. Va multumesc mult pentru recenzie
    Am dat intamplator peste ea si ma onoreaza ca ati dedicat povestii aceste randuri.
    Si da, mai vin pe la Braila 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *